EAC i CDex nie widzą CD-Audio


(Trelin) #1

wkładam do napędu płytę Audio, a w programie po jej włożeniu nie pojawia się lista Tracków.

Oczywiscie wybieralem wlasciwy naped z listy; i nic.

czym to może byc spowodowane?


ten naped to napęd DVD Toshiby


(Koks497) #2

Czy plyta jest porysowana ?


(Trelin) #3

nie jest porysowana


tak samo sie dziej w Audiograbberze, tez nie widzi


nei wiem czy to coś da ale jest tak:

mam naped DVD i nagrywarke DVD

Przy 1 uruchomieniu EAC jest kreator, i tam chce testować napędy ktore wykryl. A wykrywa takie:

Generic DVD-ROM i

AXV CD/DVD-ROM

wiecie co oznacza moze to AVX i Generic?


(Robloz) #4

Mogę się mylić, ale chyba takie programy jak CDex wymagają sterownika ASPI. Generic DVD-ROM to pewnie emulator napędu np. z Deamona,Alcohola czy innego.


(Trelin) #5

czyli co, mam go skądś ściagnbac i zainstalować ?

chcoiaz myslalem ze dom,yslnie z napędami jest..


(system) #6

EAC ma wybór interfejsu ASPI. Menu EAC - zakładka interfejs. ForceASPI do pobrania tutaj.


(Trelin) #7

nic nie dało to.

--

wiem juz na czym polega problem:

EAC widzi tylko moje napędy wirtualne, a fizycznych żadnych. jak to zmienic ?


nie wiem czy to ma cos wspolnego ale zaczalem sie zastanawiac czy mam dobrze podlaczone sprzęt EIDE.

mam tak: twardziel na primary 0

naped dvd:secondary 0

nagrywara dvd : secondary 1

czy to poprawnie; nie trzeba np. czegos do pary twardzielowi?


(Robloz) #8

Masz dobrze, twardziel na oddzielnej taśmie primary (master), a napędy secondary (master i slave).

Moja propozycja to usunąć wirtualne napędy, zainstalować EAC, jeżeli wykryje napędy poprawnie, zainstaluj wirtualne napędy jeszcze raz.


(Trelin) #9

dzieki za pomoc ale pomogla reinstalka sterowników do chipsetu :slight_smile: