Witam.
Korzystam w windowsa 7. Zainstalowałem program do tworzenia obrazu Easeus w wersji 10.0, bo jest darmowy. Jednak mam problem, ponieważ nie mogę w programie utworzyć dysku awaryjnego WinPE. Nie może sciągnąć komponentu, wyskakuje informacja, że nie powiodło się i należy sprawdzić połączenie z internetem i spróbować ponownie.
Natomiast dysk awaryjny Linux da się utworzyć, ale znów na Linuxie jest to okrojone i nie mogę wybrać obrazu systemu, który jest zapisany na dysku D (dyski który mam podpięty w miejsce napędu), poprostu go nie widzi, więc chciałbym utworzyć WinPE.
Czy powinienem mieć zainstalowane jakieś dodatkowe oprogramowanie np. AIK aby ten program sobie poradził ze ściągnięciem komponentu winpe ?
Może dysk D nie jest podmontowany po prostu i nie widzi go.
Odnośnie WinPE to osobne moduły aplikacji to pobierają. Spróbuj wyłączyć zaporę windows/defendera na czas operacji tworzenia dysku.
Jeżeli system to Win7 to AIK trzeba dodatkowo pobrać.
Dysk jest podpięty w miejsce napędu cały czas, bo z niego ciągle korzystam, ale boot z linuxa go nie widzi. Tak jak przeczuwałem, konieczne było pobranie AIK i program bez problemu ściągnął potrzebny komponent. WinPE widzi teraz dysk D i wszystko gra
Dzięki za podpowiedź.