Mam już dość spore doświadczenie w sprzedaży na allegro, jednak chciałbym zacząć sprzedawać na eBay’u. Szukam jakiejś doświadczonej, kompetentnej osoby, która wyjaśniłaby mi wszystko dokładnie co i jak. Głównie interesuje mnie jak zacząć, czyli:
Jak sprzedawać za granicę (jak z opisem etc) - głównie o to chodzi, że jak sprzedaję przedmioty, to opisuję je dokładnie z wszystkimi wadami etc., ale nie chcę za bardzo przyjmować zwrotów
Jak otrzymać płatność po sprzedaży (bodajże nie dostaje się przelewem na konto bankowe, tylko przez PayPal, jak to wygląda)
Czym najlepiej wysyłać za granicę (Pocztex?)
Jak kupować zza granicy (jak płacić etc).
Jakieś zasady panujące na eBay (nie chodzi mi o regulamin, tylko o to, czy np. wymagany jest po zakupie kontakt ze sprzedającym i tego typu)
Prosiłbym o dość dokładne opisy - jestem zielony w temacie eBay’a
Do PayPala możesz mieć przypisany rachunek bankowy lub kartę płatniczą (nie musi być kredytowa). Płatność wpływa na konto PayPal, od razu z potrąceniem prowizji jaką pobiera PayPal za korzystanie z ich usług. Środki zgromadzone w PayPalu możesz przesłać na wcześniej wskazany rachunek lub trzymać je tam do następnych transakcji.
Sporadycznie widziałem też opcję przelew+ - pieniądze idą wtedy normalnym przelewem na podane konto. Tą opcję spotkałem tylko na kilku niemieckich aukcjach, większość sprzedających korzysta z usług PayPal - szybciej i prościej oraz z ichniejszym systemem ochrony co nie obejmuje wcześniej wspomnianych przelewów.
Może być to zwykła poczta, albo usługi kurierskie, wszystko zależy jakie opcje udostępnisz dla kupujących i to oni będą wybierać formę przesyłki. Niestety przesyłka kurierska zagraniczna jest dość droga.
Praktycznie wszystkie płatności finalizujesz za pomocą PayPal. Dodatkowo dostajesz system ochrony na 45 dni od daty zakupu. W przypadku kiedy towar nie dotrze lub będzie niezgodny z opisem PayPal zwraca poniesione koszty. Niby ten system wprowadzony jest też na allegro, ale moich doświadczeniach bardziej sprawny jest on właśnie na eBay - nie trzeba na siłę udowadniać, że się nie jest wielbłądem
W przypadku zakupu przedmiotów gdzie masz kilka opcji do wyboru po zakupie, przy procedurze płatności wpisujesz informację dla sprzedającego jaki dokładnie przedmiot Cie interesuje. Czasami też jak wysyłka się przedłuża, a okres ochronny zaczyna sie kończyć wtedy zaczynam kontaktować się ze sprzedającym z informacją, że towar do mnie nadal nie dotarł. Często efektem tego jest albo zwrot pieniędzy, albo ponowna wysyłka przedmiotu.
Kupując jakieś droższe przedmioty z poza UE należy pamiętać, że mogą one zostać zatrzymane do oclenia i wtedy masz jeszcze wygenerowane dodatkowe koszty, które już płacisz u nas w kraju. Do tej pory nie miałem jeszcze konieczności tłumaczenia się przed urzędem celnym za to co ściągam od ryżojadów, ale raz zamówione części do lapa ze stanów wylądowały na cle i wtedy musiałem wysyłać potwierdzenia zakupu i płatności koledze, aby mógł je spokojnie odebrać i udokumentować, że nie podlegają ocleniu.
Mam nadzieję, że taki opis na szybko się przyda, a jak by były jakieś dodatkowe pytania z chęcią pomogę.
Mi ebay, allegro oraz stronę i pozycjonowanie prowadzi firma marketingowa, solidnie i starannie, z każdym kolejnym miesiącem zamówień przybywa co mnie bardzo cieszy, agencja z polecenia gdyż mojemy znajomemu parę lat temu robili strone www oraz teraz prowadzą pozycjonowanie. Moje allegro oraz ebay prowadzą prawie rok czasu i jestem bardzo zadowolony tak więc również moge polecić z czystym sumieniem. https://e-prom.com.pl/obsluga-ebay/