Krótko i na temat. Jedno czy drugie?
Jakie są różnice na dłuższą metę zabawy z tym?
Podstawowa różnica jest taka, że Eclipse jest darmowy, a InteliJ płatny. InteliJ na pewno dużo bardziej nowoczesne. W Eclipsie czuć powiew lat 90’. Samo pisanie kodu w InteliJ jest o lata świetlne przed Eclipsem. Podpowiedzi, refactoring, znajdowanie “code smells”… Nie wspomonając o czymś tak podstawowym jak czcionki, możliwość skalowania okien, itp. Nic dziwnego, bo w tym JetBrains się specjalizuje.
Jeśli chodzi o projekty to są one generalnie kompatybilne. Można przechodzić w miarę bezboleśnie z jednego środowiska na drugie. Myślę, że najprostszą opcją jest wypróbowanie triala InteliJ i podjęcie decyzji samodzielnie.
Chociaż jestem niemal pewien, że jak wypróbujesz InteliJ, to nie będziesz chciał wracać do dziadka Eclipse’a.
Osobiście używam IntelliJ Ultimate, wcześniej przeszedłem drogę z netbeans i eclipse. Wersja ultimate ma bardzo dobre wsparcie dla springa, hibernate i wielu innych frameworków “enterprise” w javie, Pokazuje np błędy w konfiguracji kontekstu springowego. W eclipse można osiągnąć prawie to samo przy użyciu pluginów osób trzecich ale nie działa to tak fajnie jak w ideii. Poaztym idea słynie ze swoich możliwości refaktoryzacji które dostępne są również w wersji community.