EDHTML- drobne problemy


(system) #1

mam nowego kompa i chcę mieć na nim legalne oprogramowanie a ze często robię stronki musialem z front page przeżucić się na edhtml-a :smiley: wszystko ładnie pięknie nawet jest ładny ten programik tylko mamproblem z polskimi znakami już próbowałem w dokumencie zmieniać kodowanie nawet z poziomu kodu htmla i nic dalej jak zapisze to niemam polskich znaków :confused: a tak nie może być. Czy ktoś ma jakieś propozycje ??


(Patrykbuzowicz) #2

Używając iso-8859-2 jakim kodowaniem exportujesz plik do *.html? Ja używając Notatnika wybieram Unicode i w pliku iso-8859-2. Co prawda plik jest ... duży i nie da się otworzyć w FP ale mi na razie nie przeszkadza :wink:


(system) #3

???? a jaśniej ??


(Kutar 0) #4

Sam nagłówek kodowania nic nie da, musisz pozmianiać ręcznie Polski znaki na "krzaczki" jeśli program tego nie zrobi. Albo użyć jakiegoś małego programu do automatycznej zamiany


(Vernix) #5

tez mam ten problem z EdHTML i używam Gżegżółki. Idealny miniprogramik w kilka sekund poprawi "krzaczki" :slight_smile:


(sebastian003) #6

Dodaj ten kod


(Vernix) #7

nawet jeśli to jest w dokumencie html to EdHTML takjakby to zignoruje i w podglądzie wyświetli z "krzaczkami" stronę


(system) #8

EdHTML ma fajną opcje....zapisuje plik wynikowy np. w iso a wyświetla w windows. Takim sposobem piszesz normalnie bez krzaczków a zapisuje Ci się tak jak ma być.


(system) #9

już sobie poradziłem z tym, wszystko co mówiliście próbowałem ale nie skutkowało. Podaję przepis jak zmienić. należy otworzyć nowy dokument tam jest taka zakładka HTML i wykasować body nastepnie otworzyć w notatniku dokument który chcemy przerobić ja miałem stronkę robioną w front pagu wi skopiować body starego dokumetnu do nowego i zapisać. dwie rzeczy które mnie zdziwily jak sie zapisuje trzeba zapisywać przez zapisz i po nazwie pliku wpisać mu jeszcze rozszerzenie . html wtedy zapisze go jako html i reaguje na wszelkie zmiany i ingerencje w kod tak jak napisał sebastian003.

Złączono Posta : 07.02.2007 (Sro) 7:22

teraz mam kolejny problemik mianowicie w froncie była taka fajna opcja wstawiania grafiki takiej malutkiej którą jak się kliknęło to się robiła duża, on tą małą grafikę zapisywał potem jako small. nie wiem czy jest coś takiego w Edzie często korzystałem z tej opcji wiem że można to samo zrobić wpisując mu ręcznie ale to jest zbyt czasochłonne.


(Lord218) #10

Ja radziłbym ci przerzucić się na Pajączka. W styczniowym numerze KŚ Eksperta była dołączona pełna wersja, której można używać do celów komercyjnych. Możesz kupić ten numer przez sieć.