Eduweb Kurs PHP - System CMS - opinie

Przymierzam się do kupna tego kursu, tylko pytanie czy na pewno warto ?

Z tego co widziałem nie ma innych godnych kupna źródeł traktujących o tej tematyce.

Liczę na konkretne opinie i pozdrawiam :slight_smile:

Czy chodzi ci o kurs joomla? Ja też kiedyś zastanawiałem się nad kupnem kursu CMS, a dokładnie Joomla i odpuściłem sobie. Uczyłem się we własnym zakresie, a to czego nie wiem, a potrzebuję znajduję w sieci lub pytam się na forach.

Zapomniałem dodać że kurs od Eduweb.pl

Nie wiem ile to to tam kosztuje, może napisz ile bo jak z 10 zł to sobie kup, a jak z 200 zł to nie będzie to warte tego.

Moim zdaniem szkoda czasu, jeśli to kurs obsługi jakiegoś cms-a jak joomla, to lepiej ściągnąć, zainstalować u siebie i się samemu pobawić.

ludzie , napisałem że konkretne odpowiedzi. Nie wiesz co to jest ? nie odpowiadaj. nie to nie jest o nauce konkretnego cms’a bo to się mija z celem kupowanie książki o czymś czego nauczysz się w 10min. To jest kurs tworzenia autorskiego cms’a.

Jak dla mnie wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Po pierwsze, jest masa gotowych, wiele, wiele lepszych i zupełnie darmowych cms’ów, to samo z frameworkami.

Jeżeli już chcieć budować od zera, to w sieci jest masa materiałów dot. programowania obiektowego, wzorców projektowych etc.

Wiec po co płacić za coś, co już jest dostępne za darmo w sieci?

Ja zakupiłem “Projektowanie systemów CMS przy użyciu PHP i jQuery” Kae Verens i kasa poszła w błoto…

zależy mi po prostu na poznaniu odpowiednich wzorców, dogłębnego poznania OO i ogólnych założeń dotyczących tego typu projektów. frameworki owszem, ale najpierw wolę dobrze zaznajomić się z OO, żeby wiedzieć co jak działa

a co do kolegi w góry to właśnie słyszałem że straszna lipa ta pozycja

To niestety żaden wideotutek cię tego porządnie nie nauczy.

Wstukaj w googla np. php kurs programowania obiektowego itp. i jazda.

Jak już będziesz się orientował w oo, to wstukaj sobie php mvc - poczytaj, pomyśl i próbuj.

Bo za tutka zapłacisz i zamiast się na prawdę czegoś nauczyć, ograniczysz się do powtórzenia narzuconych przez autora kroczków.

No to było trzeba konkretnie napisać co to jest. Ja nie potrzebuję tego konkretnego kursu znać aby stwierdzić czy warto czy nie. Dostałeś ode mnie odpowiedź adekwatną do zadanego pytania.

Ale, skoro teraz w końcu wiadomo co to za kurs to Ci odpowiem podobnie: Nie warto, bo wszystko a nawet więcej znajdziesz w Internecie. O wzorcach, modelu projektowania cmsów, etc, wszystko znajdziesz. Szkoda kasy, ale, no właśnie i znowu nie odpowiedziałeś na pytanie, bo tak jak pisałem jeśli to kosztuje mało to sobie kup i oceń sam, może dla Ciebie będzie ok, dla kogoś innego może to nie być warte nic. Kiedyś jak napał kupowałem masę książkek o programowaniu, potem powiedziałem dość bo wszystko jest w Internecie. Więc moim zdaniem nie warto kupować żadnych kursów, książek etc.

Kurs ten kosztuje ponad 200zł bodajże. Sam zastanawiałem się nad jego zakupem lecz stwierdziłem ze najpierw nauczę się dobrze PHP, potem programowania obiektowego, potem MVC (Nawet nie wiem co to jest). Przydał by mi się ogólnie jakiś artykuł na temat jak się robi CMS, jak zastosować te techniki i w ogóle. Ogólnie podoba mi się styl CMSa takiego jak PHP-Fusion czy TYPO3 i coś podobnego bym chciał od podstaw zrobić, lecz nawet nie wiem jak się za to zabrać. :slight_smile:

Polecam Ci video kurs php 5.3 z videokurs.pl. Oczywiście opinie typu: “nie warto kupywać żadnych kursów książek” są wypisywane przez os. które w życiu nie przekroczą dochodów powyżej 5tys. zł, bo nie zdają sobie sprawy, że video kurs lub też książka potrafi zaoszczędzić co najmniej kilkanaście godzin nauki, a co to oznacza? Czysty pieniądz. Ktoś może powiedzieć co ma to do zarobków, a to, że jeśli na takiej rzeczy się oszczędza to taka os. będzie oszczędzała na każdej, zamiast zarabiać w tym czasie więcej. Niestety ludzie się nie szanują. Im wcześniej się nauczysz i lepiej tym wcześniej zaczniesz zarabiać. Nie bez powodu biznesmeni zarabiają, a inni pracują :wink:

W tym kursie masz fajnie przedstawiony OO na całkiem praktycznym przykładzie tj. obiektowe przyznawanie uprawnień z wykorzystaniem operatorów bitowych.

@armon

Ale mnie człowieku rozbawiłeś, tym co napisałeś. Są książki, które warto kupować bo czegoś naprawdę można się nauczyć, a są kursy czy książki, które nie są warte nawet 1zł. W dzisiejszych czasach w internecie jest tyle kursów czy poradników, że spokojnie można się nauczyć.

A co do biznesmenów, to żeby być bogatym to trzeba mieć do tego głowę i zdolności. A jak guzik potrafisz to nawet kursy ci nie pomogą.

Jeszcze szczęście i tupet :wink: , a “głowę i zdolności” ? … mógłbym podyskutować :wink:

Pewnie, że można korzystać z darmowej wiedzy, ale co darmowe najczęściej gorsze, choć oczywiście nie zawsze. Jedną ze zdolności biznesmena jest nieoszczędzanie tam gdzie nie potrzeba, a inwestycja w siebie i oszczędzanie czasu to pieniądz. Jako mały biznesmen potencjalnie zarabiasz kilkadziesiąt, kilkaset zł na godzinę, zastanawianie się w takim wypadku, czy coś kupić za 40-90 zł przez kilka godzin, a następnie czytanie darmowej wiedzy często gorzej podanej / rozbitej na kawałki co wydłuża czas nauki nie kalkuluje się. W tym czasie zarobisz kilkaset zł. Nie bez powodu tacy ludzie zatrudniają innych i rozpoczyna się większy biznes.

Książka > wideo

Nie tylko ze względu że brak spisu treści, nie możesz kwestii które znasz pominąć. Ale także ze względu na czas poświęcony na jej przeczytanie. Filmik oglądasz 10h, książkę przeczytasz w tym samym czasie a nauczysz się więcej :))

Co do darmowych tutów, wszystko zależy od konkretnego (w sumie z książkami i wideo jest tak samo). Ale dobra książka / tut na necie, jest wiele lepsza niż kurs wideo :slight_smile:

Dodane 16.10.2012 (Wt) 20:20

Swoją drogą na tym forum jest paru userów, którzy nagminnie chwalą ?swoje? strony z czego jedna z nich to właśnie eduweb. Tak więc nie koniecznie opierałbym się na opinii jednej osoby :))

To zależy. Myślę, że video kurs jest zdecydowanie lepszy dla osób początkujących niż książka. To jest coś co pozwala wkroczyć w ten świat. Pozwala się nie załamać na pierwszym błahym aspekcie w np. programowaniu. Oczywiście dla osób, które już uczą się kolejnego języka video kurs może być gorszy, bo taki osobnik szuka głównie różnic.

Nie można stwierdzić jednoznacznie że książka jest lepsza lub też na odwrót, że to video kurs jest lepszy. Wszystko zależy od osoby.

Uważam, że wiedzę należy czerpać z każdego możliwego źródła.

nieźle odgrzany temat :stuck_out_tongue:

nie kupiłem tego kursu youtube + cakePHP wystarczyły.

do tego samozaparcie i 10h dziennie programować i aktualnie jestem zawodowym programistą php :slight_smile:

Kursy od Eduweb szczerze polecam. Najlepsze na rynku polskim.