Czy istnieje jakiś program do edycji autostartu w Symbianie? Wiele razy instaluję programy, które mam zamiar używać od czasu do czasu i po restarcie telefonu ich procesy są niepotrzebnie ładowane do pamięci. Mam Nokię e50 i jak wiadomo ma ona tylko 32MB pamięci więc każdy kilobajt się liczy
Lubię mieć porządek poza tym już mi się zdarzyło, że nawigacja nie chciała się uruchomić bo było za mało wolnej pamięci. Aplikacji staram się nie minimalizować, jedynie w razie potrzeby. Ręcznie zamykam niepotrzebne procesy… Ogólnie chodzi o to, żeby nie trzeba było restartować telefonu bo jakiś program się nie chce uruchomić. Świeżo po włączeniu telefonu mam jakieś 14,6MB wolnej pamięci. Podczas zwykłego użytkowania telefonu, włączania programów i potem zamknięcia ich wolna pamięć potrafi spaść poniżej 10MB, a tu już zaczynają się problemu z uruchamianiem niektórych aplikacji (np nawigacja).
no to używaj jakiegoś taskman-a (2 są chyba, handy taskman i jakiś jeszcze ), jak przytrzymasz menu to pojawiają ci się aplikacje włączone i stan ramu, c: i e: no i tam masz funkcję kompresuj pamięć…
na s60v3 jest coś takiego ale używam to na n-gage i muszę powiedzieć że to przydatna rzecz
Zainstalowałem tego FExplorer’a ale po kliknięciu w “compress memory” zero reakcji… Pisze aby before xxxxkb i after xxxxkb czyli chyba wolna pamięć przed i po zabiegu. Obydwie liczby są takie same ;]
Co do programu uwalniającego pamięć mam coś takiego jak MemoryUp napisany w javie. Coś tam daje ale nie używam bo mam wrażenie, że po uwolnieniu pamięci system trochę zwalnia i jak mi się wydaje potem po prostu ładuje wszystko z powrotem do pamięci więc ogólnie nie ma sensu tego używać
Co do nawigacji to testowałem Garmina i TomToma. Jeszcze muszę przetestować Sygic, ale jak narazie nie mam GPS. Owszem Garmin ma dobre mapy, podoba mi się interfejs i w ogóle ale ma jedną bardzo poważną wadę - podczas nawigacji są duże opóźnienia co do odczytu pozycji. Na przykład przejeżdzam jakąś krzyżówkę to na mapce dopiero za 2-3s pokazuje jak przez nią przejeżdzam. W TomTomie takiego problemu nie ma, szkoda, że ma takie małe pokrycie map. Nie wiem jak Sygic…
PS: To właśnie Garmin mi się kiedyś nie chciał włączyć z powodu braku wolnej pamięci, Sygic po uruchomieniu z kolei wyświetla, że zostało tylko Xkb wolnej pamięci…