Edycja autostartu - Symbian s60v3

Witam!

Czy istnieje jakiś program do edycji autostartu w Symbianie? Wiele razy instaluję programy, które mam zamiar używać od czasu do czasu i po restarcie telefonu ich procesy są niepotrzebnie ładowane do pamięci. Mam Nokię e50 i jak wiadomo ma ona tylko 32MB pamięci więc każdy kilobajt się liczy :wink:

możesz dodać coś do autostartu ale nie usunąć…

hmm dziwne, że nie ma żadnego programu do edycji autostartu… Może edycja jakichś plików systemowych?

nie ma sensu :slight_smile: ramu ci wystarcza… nie minimalizuj aplikacji i będziesz miał dużo ramu :slight_smile:

ten fon do n-gage 2.0 się nie nadaje, może 2 gry będą chodzić i to nie zależy od ramu :stuck_out_tongue:

napisz po co ci tyle tego ramu :stuck_out_tongue:

Lubię mieć porządek :wink: poza tym już mi się zdarzyło, że nawigacja nie chciała się uruchomić bo było za mało wolnej pamięci. Aplikacji staram się nie minimalizować, jedynie w razie potrzeby. Ręcznie zamykam niepotrzebne procesy… Ogólnie chodzi o to, żeby nie trzeba było restartować telefonu bo jakiś program się nie chce uruchomić. Świeżo po włączeniu telefonu mam jakieś 14,6MB wolnej pamięci. Podczas zwykłego użytkowania telefonu, włączania programów i potem zamknięcia ich wolna pamięć potrafi spaść poniżej 10MB, a tu już zaczynają się problemu z uruchamianiem niektórych aplikacji (np nawigacja).

no to używaj jakiegoś taskman-a (2 są chyba, handy taskman i jakiś jeszcze :stuck_out_tongue: ), jak przytrzymasz menu to pojawiają ci się aplikacje włączone i stan ramu, c: i e: :wink: no i tam masz funkcję kompresuj pamięć…

na s60v3 jest coś takiego ale używam to na n-gage i muszę powiedzieć że to przydatna rzecz :wink:

Mam handy taskana i jeszcze kilka takich programów :wink: Nie widzę nigdzie funkcji kompresji pamięci, ale muszę trochę poczytać o tym terminie :wink: dzięki

w FExplorer masz na przykład tę funkcję :wink:

a w tym taskmanie może nie ma :stuck_out_tongue:

jakby co to by się to nazywało “Compress memory” :wink:

Zainstalowałem tego FExplorer’a ale po kliknięciu w “compress memory” zero reakcji… Pisze aby before xxxxkb i after xxxxkb czyli chyba wolna pamięć przed i po zabiegu. Obydwie liczby są takie same ;]

skoro takie same to nie ma co kompresować :smiley:

na s60v2 był taki fajny program FreeMem i jak się nim wyczyściło ram to telefon nie działał w 100%

tzn. jakieś SMS i dzwonienie było ale reszta zazwyczaj nie chodziła :smiley:

na s60v3 takiego czegoś nie ma :slight_smile:

a z resztą nie wiem jaką masz nawigację, Garmin wymaga 8mb ram no i garmin ma najlepsze mapki :wink: nie mów że tomtom-a używasz :wink:

Co do programu uwalniającego pamięć mam coś takiego jak MemoryUp napisany w javie. Coś tam daje ale nie używam bo mam wrażenie, że po uwolnieniu pamięci system trochę zwalnia i jak mi się wydaje potem po prostu ładuje wszystko z powrotem do pamięci więc ogólnie nie ma sensu tego używać :stuck_out_tongue:

Co do nawigacji to testowałem Garmina i TomToma. Jeszcze muszę przetestować Sygic, ale jak narazie nie mam GPS. Owszem Garmin ma dobre mapy, podoba mi się interfejs i w ogóle ale ma jedną bardzo poważną wadę - podczas nawigacji są duże opóźnienia co do odczytu pozycji. Na przykład przejeżdzam jakąś krzyżówkę to na mapce dopiero za 2-3s pokazuje jak przez nią przejeżdzam. W TomTomie takiego problemu nie ma, szkoda, że ma takie małe pokrycie map. Nie wiem jak Sygic…

PS: To właśnie Garmin mi się kiedyś nie chciał włączyć z powodu braku wolnej pamięci, Sygic po uruchomieniu z kolei wyświetla, że zostało tylko Xkb wolnej pamięci…