Edycja plików DLL lub EXE. Podmiana bitmapy

Witam. Pracuję nad pewnym projektem, który wymaga podmiany bitmapy w bibliotece lub pliku wykonywalnym. Konkretnie chodzi o tą bitmapę:

W tym miejscu mam dwa pytania.

• Czy ktoś orientuje się w jakim pliku może ona być zapisana?
  • Jakim programem będę mógł dokonać podmiany bitmapy?

Z góry dziękuję.

W kwestii edycji już taki program znalazlem w sieci.

Wskazane bitmapy znalazłem w pliku shel32.dll lecz ich podmiana i reset systemu nic nie zmieniły. Możliwe że funkcja zamykania systemu korzysta z innych bibliotek

Sprawdź czy system zmiany nie wycofał:

Podmiana pliku została dokonana za pomocą HirensBoot więc system nie powinien nic zauważyć. Tak myślę… A jakim programem najlepiej prześledzić, które biblioteki zostały wczytane do pamięci i jeżeli jest otwarte okno zamykania systemu, to który task za nie odpowiada? W tedy można by sprawdzić z jakich zasobów korzysta. Bo systemowy task manager kuleje w tym temacie. Może Comodo KillSwitch?

No chyba ze, może ktoś posiada informacje gdzie owe bitmapy konkretnie siedzą.

1 polubienie

Nie bardzo rozumiem, jaki ma cel zmiana tych grafik. Po odpaleniu sfc lub aktualizacji grafiki zostaną zamienione na fabryczne. Do tego niektóre skanery i antywirusy mogą oznaczać pliki z podmienionymi grafikami jako nieprawidłowe lub szkodliwe.

1 polubienie

sprawdziłbym winlogon albo logonui czy coś w tym stylu - chyba tam to w xp’ku było (a, no i wyłącz sfc bo system prawdopodobnie będzie podmieniał te pliki na oryginalne)

1 polubienie

Zapraszam do lektury https://stackoverflow.com/questions/20040495/windows-xp-login-box-customization gdyby ktoś miał podobną sprawę. Dziękuję i pozdrawiam.