Witam
Posiadam urządzenie Toshiba Multimedia Center wewnątrz którego siedzi Sound Blaster Live! 24-bit External. Ponieważ mam Windows 7 x64, a na ten system nie ma sterowników od Toshiby chciałem zainstalować te od Creative, jednak instalator nie chce działać twierdząc, że nie widzi zgodnego sprzętu. Z mojej analizy wynika, że Sound Blaster w Toshibie ma zmieniony identyfikator sprzętu (SB0490 -> SB0500, PID_3040 -> PID_3048).
Kiedyś udało mi się przerobić instalator Creative SB pod Windows XP i zmusić do działania z Toshibą przez zmianę tych wartości w plikach ini instalatora. Niestety, instalator pod Windows 7 jest trochę inaczej zbudowany i plik odpowiedzialny za wykrywanie urządzeń przez instalator zawarty jest prawdopodobnie w archiwum CAB (cabinet), którego nie mogę ugryźć żadnym programem.
Potrzebuję zamienić plik Common\WebDrv.ini zawarty w pliku Support.cab
W oryginalnym jest taka sekcja:
;(SB0490) Sound Blaster Live! 24-bit External
;------------------------------------------------
[Hardware.Map14]
ID = 041E3040
ProductName = Sound Blaster Live! 24-Bit External
DefAppPath = \Creative\SBLive 24-Bit External
FeatureSet = FeatureSet1
Podejrzewam, że wystarczy zamienić tylko ID:
;(SB0490) Sound Blaster Live! 24-bit External
;------------------------------------------------
[Hardware.Map14]
ID = 041E3048
ProductName = Sound Blaster Live! 24-Bit External
DefAppPath = \Creative\SBLive 24-Bit External
FeatureSet = FeatureSet1
O ile 7-zip, WinRar wypakowują plik WebDrv.ini bez problemu, o tyle żaden z nich nie potrafi zamienić/zaktualizować archiwum CAB. Ma ktoś jakiś pomysł jak zamienić ten plik ini wewnątrz tego archiwum?
Rozpakowanie całości i spakowanie jako zip ze zmianą rozszerzenia nic nie dają - instalator wyrzuca błąd.
Wspomniany plik Support.cab z instalatora: http://www.wrzuc.to/P8IAeyb3X.wt
Cały instalator znajduje się na stronie Creative: http://support.creative.com/Products/ProductDetails.aspx?catID=1&subCatID=206&prodID=10702&prodName=Live!%2024-bit%20External&subCatName=Live!&CatName=Sound+Blaster&VARSET=prodfaq:PRODFAQ_10702,VARSET=CategoryID:1
Jednoplikowy instalator można rozpakować 7-zipem (WinRarem może też), wtedy dostanie się właściwy instalator o którym mówię.
Mam nadzieję, że ma ktoś jakiś pomysł, albo dysponuje narzędziami to takiej zamiany.