szukam edytora dobrego do frameworków PHP. Konkretnie pracuje na CakePHP. Wiem, że do Zend jest wtyczka do Netbeans jednak wole Cake. Czy jest taki edytor, który po wpisaniu w warstwie View (MVC):
$html->
i naciśnięciu kombinacji klawiszowej (np. tak jak w Eclipse ctr+space) da mi propozycje metod zawartych w tym helperze?
Komodo Edit jest skonstruowany tak ze jeśli przykładowo znajdzie jakąś klasę w danym projekcie to w podpowiedziach wyświetla wszystkie właściwości i metody. Ogólnie to jest edytor z podpowiedziami i np. auto uzupełnianiem zmiennych (kombinacja ctrl+spacja lub tab jeśli ustawimy). Instalacja kosztuje 100MB, możesz próbować wersję 6b3 lub stabilną 5.2.4. Nie jest to lekki edytor jak np. Geany ze względu na duże funkcjonalności.
Dobra. Korzystam z Ecplise z wtyczką do PHP. Poradziłem sobie z tym w sposób następujący:
w kontrolerze aby skorzystać z modelu wystarczy dodać:
/**
* Jakiś opcjonalny opis
* @var ModelName
*/
var $ModelName;
Jeżeli chodzi o helpery w plikach *.ctp to sposób jest następujący: tworzymy plik o dowolnej nazwie i konstrukcji takiej jak poniżej:
<?
exit();
if(false) {
$html = new HtmlHelper();
}
?>
I tak wymieniamy helpery. tego pliku nie załączamy nigdzie. On wystraczy bo Ecplise wykonuje całą robotę za nas. I w plikach widoku propozycje działają. Z tego co mi wiadomo działa to również w NetBeans.