Edytor html/php który zapisywałby poprawnie polskie znaki


(Krzysiekaczor) #1

Witam!

Tak jak w temacie. Pajączek wyświetla jakieś krzaki ;-(. Chodzi mi o kodowanie uft-8. W notatniku wszystko działa ale bez jaj w notatniku pisać stronę? Przyzwyczaiłem się do takich luksusów jak podświetlanie składni :wink:

Pozdro Alien6


(Zagorskid) #2

Ja korzystam z WebSite PRO i nie mam żadnych problemów z kodowaniem znaków :wink:.


(Dontbesoso) #3

Spróbuj Notepad++, dla mnie super!


(adpawl) #4

A czego Ty chcesz od pajączka? -przecież on nie ma kłopotów z kodowaniem!

Korzystam z niego od lat i jeszcze nie miałem tego typu problemów...

W razie potrzeby można zmienić kodowanie plików w:

Wyświetl>Ogólne ustawienia programu>Dostosuj edytor, schematy i pisownię>Dokument


(Dontbesoso) #5

Od Pajączka możnaby chciec wiele i nic nie dostac, ogólnie kiszka..


(_mnich) #6

Aptana/Eclipse bardzo ciekawe rozwiązanie pod tym względem

http://www.aptana.org

Emeditor - możliwość przekodowywanie między znakami i kodowania

ogólnie bardzo dużo opcji

utf8 również jest

http://www.emeditor.com


(Skr3czu) #7

Zajączek 4.1


(L337 Crew) #8

Ja polecam genialny, darmowy, niewymagający instalacji notepad2 :!:

link: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=22&id=888

screen: http://www.flos-freeware.ch/img/np2scr.png

Plik -> kodowanie -> utf 8


(Krzysiekaczor) #9

nie już za instalowałem sobie notepad++ spoko program narazie polecam :wink:


(Dontbesoso) #10

Dobry wybór, jeśli poczytasz sobie stronkę twórców to znajdziesz tam plugin'a "ftp", po zainstalowaniu takiego będziesz miec możliwośc wysyłania edytowanych przez ciebie plików bezpośrednio na serwer - ot fajna rzecz :slight_smile:


(Gogulas) #11

Pytanie do Pana Mnicha :slight_smile:

Polecony przez ciebie program EmEditor sprawdza sie wysmienicie, ogrom opcji, jest na prawde w porzadku

mam tylko jedno pytano, a wlasciwie dwa, w porywach trzy

jak "wyreplacowac" czylo podminic w opcji replace wszystkie znaki nowej lini, czy tabulacji, w bkreplacem bylo to {}r {}t ale tutaj to nie dziala....