Cześć. Poszukuję edytora wideo, w którym będę mógł zrobić następująca rzecz. Nagranie wyjściowe ma mieć rozdzielczość FHD. mam tez dwa klipy, które są mniejsze oraz obraz, jakby tła w rozdzielczości FHD. Teraz chciałbym , abym w tym edytorze mógł mieć ten obraz jako jakby “tło” w filmie, a te dwa klipy obok siebie. Całość ma wyglądać tak, że gotowe wideo ma odtwarzać podane dwa klipy obok siebie na, a w tle będzie to tło.
No i teraz kombinowałem tak: VSDC Free Video Editor i tutaj niby mogę to uzyskać i jest ok), DaVinci Resolve (tutaj także w jakiś sposób udało mi się to uzyskać). W obu przypadkach mam jednak dość dziwny problem. Nagranie wynikowe jest bardzo, ale to bardzo słabej jakości - wręcz pikseloza. Nawet to “tło” jest tak rozmazane, jakby to była rozdzielczość 640x800px. Ustawiałem rozdzielczość, bitrate i nic, próbowałem rożnych sposobów. Oba nagrania jak i tło są świetnej jakości (zakładam, że skoro jest stworzone w 1920x1080 i wynikowe wideo także ma taka rozdzielczość to będzie to wyglądać identycznie w klipie). Nie wiem co robię źle. Jakieś pomysły, gdzie mogę popełniać błąd w tej kwestii?
Druga rzecz to możliwość na linii czasu dorysowania jakiejś powiedzmy strzałki, ramki i napisania tekstu. Tu niestety nie dotarłem do tego we wspomnianych edytorach (może porwałem się na zbyt zaawansowane programy po prostu, do tak prostych rzeczy). Czy jest to w nich możliwe?
Nie napisałeś jakiej rozdzielczości są filmy. Może być tak, że ich rozdzielczość jest zmniejszana tak, żeby oba zmieściły się na obrazie o rozdzielczości FHD. Może stwórz video wyjściowe podwajając tę rozdzielczość (potem zawsze możesz zmniejszyć w każdym programie).
Coś musisz robić źle
Spróbuj może coś wymodzić w edytorze Olive (https://www.olivevideoeditor.org/)
Jak widać mimo iż Open Source to można uzyskać mniej więcej efekt o jaki Ci chodzi: https://www.youtube.com/watch?v=flvvUXVdi3E
Ma też znacznie bardziej zaawansowane opcje, związane z tekstem przekształceniami i maskami.
Nie wiem, jak wersja pod Windows, ale pod Linuxem muszę przyznać, że działa świetnie mimo, że to alpha.
Kdenlive też ok, jednakże wymaga trochę więcej obycia w jego obsłudze (moim zdaniem), ale odwdzięcza się większą automatyzacją przy materiałach i różnych parametrach obrazu.
Być może źle się za to zabrałeś.
Ustal kl./s dla obu materiałów wideo, aby były takie same, bitrate też ustaw taki, jak w obu materiałach wideo.
Zrób nowy projekt FHD z taką il. kl./s jak w materiałach źródłowych.
Wstaw tło bez przeskalowywania. Następnie oba materiały wideo wstaw i skaluj w dół z udziałem filtra dającego najlepszy efekt przy skalowaniu w dół.
Przy renderowaniu materiału ustaw takie parametry jak w materiałach źródłowych (bitrate a/v, kodek, itp.)
@yumie, @Domker Dzięki za odpowiedzi.
Co do rozdzielczości wygląda to tak:
Tło ma rozdzielczość 1920x1080 (jak film wynikowy)
Dwa klipy, które będą obok siebie to 800x600px
Patrząc na to (zakładam teoretycznie, że dobrze rozumuję), oba klipy “mieszczą” obok siebie w podanej rozdzielczości FHD i powinny być wyświetlane w takiej samej rozdzielczości jak oryginalnie. Podawałem w eksporcie bitrate nawet jako 10000, jednak coś zaobserwowałem i podejrzewam, że tu jets cały problem. Zrobiłem małe testy.
Klipy źródłowe mają bitrate ok 9000kb/s, a klip wynikowy ma zawsze około 1500kb/s co zapewne przekłada się na ten spadek jakości. Tylko dlaczego, skoro ustawiałem ręcznie (w przypadku DaVinci) bitrate na nawet ponad 10000kb/s. Postanowiłem zrobić mały eksperyment i dodałem jedynie przez jakąś długość same tło - i jest taki sam efekt - klip wyjściowy ma bitrate rzędu 1500kb/s i jest to rozmazane. Czy to “tło” może powodować problem - nie wydaje mi się.
Spróbuje jeszcze Olive i dam znać jak wyszło i jak to ustawiłem.