Egzamin E13 połączenie WAN->LAN

Siema, chciałem się zapytać o schemat który wygląda taK:

Na lekcjach nie robiliśmy takiej topologii a ja nie mam jak tego przetestować w warunkach domowych. Niby coś próbowałem podłączyć komputer i laptopa przez router z WAN - ale nie mogłem ich pingować. Co zrobić żeby serwer mógł pingować stacje roboczą? (U mnie w warunkach domowych laptop nie otrzymywał IP po podłączeniu do portu WAN - logiczne i dlatego nie rozumiem jak to zrobić).

Dzięki za pomoc,
Pyrol

To jest jedna z prostszych sieci, jest tylko jeden router, prawdopodobnie uczyliście się z większą ilością routerów pomiędzy nimi.

Router nie może przydzielać adresów IP z DHCP dla WAN!
Musisz nadać statyczny adres dla komputera podpiętego do WAN zgodny z tym adresem WAN na routerze

2 polubienia

Ja jeszcze dodam, że spokojnie sobie takie coś poćwiczysz w domu: wirtualizacja. Wystarczy na komputerze postawić vmware worksation, czy inny Hyper-V, dwie stacje robocze na dowolnym lekkim OS, oraz użyć prostego programu z routerem (np. DD-WRT). Pingowanie:

• stacji roboczej przypisz statycznie adres IP (bo niby jak ma dostać, jak po stronie WAN nie ma serwera DHCP)?
  • wszystko też zależy, czy jest routing między tymi sieciami i czy np. po stronie LAN nie masz NATa.
2 polubienia

Do ćwiczeń polecam cisco pakiet tracer to nie to co sizyczne robienie takiej sieci ale i tak sporo daje

@synaptyk

“nie otrzymywał IP po podłączeniu do portu WAN - logiczne”

@xBotekx Ćwiczyłem i tutaj, ale… dodawałem niby porty WAN lecz zakładki nie było :wink:

@bachus Właśnie ćwiczę na wirtualizacji - serwer wirtualny a dwie “stacje robocze” to komp. i laptop

Dzięki wam za wyjaśnienie, muszę zobaczyć czy będzie działało :slight_smile:

Pytaj śmiało, pokazuj konfiguracje itd. - coś doradzimy :slight_smile:

No I jest, ja głupi musiałem źle zrozumieć zadanie, bo było coś takiego że serwer miał sam dostać IP- schematy mogą trochę namieszać
https://m.imgur.com/GsDNlNz

@bachus
Pytanie z innej beczki może znasz się na win serwer 2008. Bo robię IIS stronę FTP i na serwerze wpisując localhost Nie wczytuję mi strony, patrzył nawet na internecie jak to zrobic, ale wciąż nie działa :frowning: .
Nie działa też przez wpisanie IP i portu (w IIS mam tylko jedną stronę aktywną (uruchomioną)

Jedynie co działa przez komendę FTP

Robisz przez IIS stronę, czy serwer FTP? po wpisaniu ‘localhost’ w przeglądarce (czy adres IP na innym hoście) będzie próba komunikacji z serwerem HTTP (czyli port 80). Serwer FTP używa stanadrdowo portu 21 (+ dodatkowo czasem portu 20). W przeglądarce po wpisaniu FTP przeglądarka staje się klientem FTP i tyle.
Co chcesz dokładnie osiągnąć?

1 polubienie

Szukałem i szukałem, i znalazłem - trzeba w adresie wpisać “ftp://” w szkole mi działało bez tego a w domu już nie - wpisywałem “adres:21” i był błąd - dzięki za pomoc temat może być do zamknięcia a ja liczę na to, że zadam :smiley: - nie no łatwo :wink:

Nawet prościej i bez wirtualizacji, Cisco Packet Tracer :wink:

Musiałbym jakieś poradnik znaleźć bo nie widziałem żeby routery miały zakładkę wan

Jakie routery? Każdy router ma po prostu interfejs. Routery SOHO mają oznaczenie WAN i LAN z tego względu, że mają wbudowany switch i żebyś wiedział gdzie wpiąć łącze od ISP. Pod LAN też można wpiąć, zadzaiała, ale tylko dla jednego hosta, jeśli ISP daje tylko jeden adres IP.