Rozmowa z informatykiem z CKE
Skoro CKE zrobiło test praktyczny i zamieściło w nim takie zadanie, powinna dostarczyć komisjom skrypt blokujący konsolę gpedit. Skoro tego nie zrobiło, powinni mieć pretensję do samych siebie, a wszelkie niejasności z tym zadaniem rozpatrywać na korzyść ucznia.
Jak zwykle ktoś wziął kasę za przygotowanie testów i spartolił zadanie …
No właśnie u mnie też niestety gpedit został zablokowany, pisałem zadanie nr 2. W arkuszu nie było żadnej wzmianki o tym, że gpedit jest zablokowany, dodatkowo nie było nawet małej podpowiedzi w jaki sposób go odblokować… Wiadomo może jak to będzie?
Nauczyciel mówi że gdy skrypt wygrywali przez USB to z gpedit.msc problemów nie było, zaś jak z płyty CD to już były… CKE nie wie chyba jak z tego wybrnąć.
Witam to mój 1 post. Chcę odnieść się do egzaminu z technika informatyka. Problem na egzaminie miał 2 podłoża rodzaj systemu operacyjnego oraz samo przygotowanie stanowiska. Nie ma podstaw prawnych do odwołania się od treścia zadania. Można tylko mieć nadzieję że element w schemacie oceniania nie będzie miał dużej wartości punktowej.
Zapraszam na stronkę ekspercką http://egzaminzkwalifikacji.pl/tam jest post opisujący odwołania od egzmainu.
Pozdrawiam
Ekspert
A czy można się odwołać, że każdy miał praktycznie inny egzamin ? Dlaczego ktoś w Krakowie miał inaczej niż my tutaj w Malborku ?
Witam. Jeszcze raz - nie można odwołać się od niewiedzy, oraz nie można odwołać się od tego że kolega miał inne zadanie. Przy “starym” egzaminie po technikum w etapie praktycznym każda zmiana ma inne zadanie ( w kraju było 7 wersji zadań). Nie zawsze jest to całkiem inne zadanie nieraz zadanie może różnić się parametram,i nieraz dotyczy innego zagadnienia.
Egzamin praktyczny jest jak egzamin na prawo jazdy - nie można mieć pretensji, że spadł śnieg a kolega miał słoneczną pogodę 8)
W przepisach nie ma pojęcia odwołania się - można zgłosić zastrzeżenia do dyrektora OKE ale tylko od przebiegu egzaminu i to do 2 dni po egzaminie.
Pozdrawiam
Ekspert
Ekspert to chyba z CKE jest, bo nie rozumie o co chodzi…
Nie rozumiem o co Panu chodzi. Przytoczyłem zapis z przepisów. Nie mnie oceniać prawo. Zapisy w rozporządzeniu są jasne i regulują co można. “Wołanie na puszczy”, że ktoś nie umiał zrobić zadania nie ma sensu. Jeżeli są uwagi merytoryczne CKE je zawsze analizuje.
Problem polega na kształceniu w szkołach, które nie mają własnych pracowni, sale są w gimanzjach. Egzamin zewnętrzy sprawdza wiedzę i umiejętności, które powinien zdający posiadać.
Czekam Panie Ardziej-u na rozwinięcie Pana myśli.
Pozdrawiam
Ekspert
Ekspercie. Przede wszystkim chodzi o to że nikt z CKE czy OKE nie jest w stanie określić jak miało być. Po drugie nauczyciele nie potrafili tego naprawić - chodzi iż oni nie posiadali takiej wiedzy jak to naprawić, nie mówię że mieli nam to włączyć bo nikt nie wie czy tak miało być czy nie. Po trzecie nauczyciele stwierdzili że problem występował kiedy skrypty był wgrywane z pendrive a jak z płyty to gpedit.msc działało poprawnie. Tak czy siak, patrząc na poprzednie egzaminy a ten, to nawet gdybyśmy mieli naprawić dostęp do gpedit.msc to jest bardzo wykraczające poza to co jest w programie nauczania, no bo nie wymagajmy aby znać cały rejestr na pamięć czy strukturę plików aby naprawić jakiś błąd, który nie jest znanym błędem a wynikł raczej przypadkowo.
Witam.
-
Oczywiście nie mogę określić jak odpowiadali pracownicy oke czy cke.
-
Administrator miał przygotować stanowisko z wykorzystaniem płyty CD (nie z pendriva).
-
Proszę pamiętać, że egzamin wg “starej” formuły przeprowadza się w oparciu o standard wymagań egzaminacyjnych nie o program nauczania.
-
Problem z gpedit dało się rozwiązać ale było to trudne. Jeżeli nauczyciel twierdzi, że się nie dało to są w błędzie bo nawet uczniowie sobie z tym radzili (było trudne to fakt i wymagało dużej znajomości rejestru).
-
Nie jestem ekspertem to tylko login 8).
Pozdrawiam i proponuję poczekać na uwolnienie wyników. Ciekawe co Pan powie o nowych egzaminach z technika informatyka E.12, E.13 i E.14.
Ekspert
Czyli jeśli coś działało nieprawidłowo przez wgranie skryptu z pendrive - to były to nieprawidłowości w przebiegu egzaminu i należało się od tego odwołać w ciągu tych dwóch dni.
W ciągu dwóch dni można było złożyć zastrzeżanie do dyrektora właściwej oke. Nie można się odwołać - przepisy nie uwzględniają takiego pojęcia.
Ekspert