Ekran śnieży, problem z kartą graficzną


(Razdwatrzycombo) #1

Witam!

Otóż mam problem z moją karta graficzną (ATI Radeon x1550), przez co śnieży mi ekran i widać piksele.

Wydaję mi się, że mam coś ze sterami, chociaż przeinstalowywałem je już kilka razy i bez skutku, nie mam pojęcia co robić.

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.


(pstrowsky) #2

Pokarz jak te śniegi wyglądają bo bardzo prawdopodobne, że masz uszkodzoną kartę.


(Razdwatrzycombo) #3

tego tak zbytnio nie widać, najbardziej przy włączaniu kompa gdy pokazuje się napis 'Microsoft WINDOWS xp' i ta flaga.


(pstrowsky) #4

Czy to co widzisz jest podobne to któregoś obrazka:

1 http://img151.imageshack.us/img151/4207/beztytuuqk9.jpg

2 http://obrazki.elektroda.net/40_1179942037.jpg

3 http://republika.onet.pl/_i/art/restarty_artefakty.png

4 http://www.elvikom.pl/forum/obrazki/_f/f_0009547.jpg

5 http://obrazki.elektroda.net/14_1173006989.jpg

6 http://www.elvikom.pl/forum/obrazki/_f/f_0000411.jpg


(Razdwatrzycombo) #5

nie, aż tak źle nie jest jak na tych obrazkach.


(pstrowsky) #6

Zrób foto i pokaż :slight_smile: Przetestuj kompa za pomocą http://www.dobreprogramy.pl/FurMark,Pro ... 27640.html licz się z tym, że może nastąpić reset obserwuj czy pokarzą się artefakty.


(Razdwatrzycombo) #7

to jest coś takiego, nie wiem czy coś zobaczysz http://imageshack.us/f/406/grafa.png/

a tego programu nie mogę odpalić bo wyskakuje błąd o treści 'Could not initialize ZoomGPU. FurMark startup failed. Bye!'

kartę mam podłączoną, system normalnie ją czyta


(Dimatheus) #8

Hej,

:arrow: A poprzez jakie złącze masz podłączony monitor?

:arrow: Sprawdzałeś czy problem nie leży przypadkiem w uszkodzonym kablu?

:arrow: Masz możliwość sprawdzić działanie monitora na innym komputerze, bo to może on powoduje problemy?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(pstrowsky) #9

Wygląda to niestety, na uszkodzoną pamięć karty graficznej. Masz też resety w grach? Spróbuj uruchomić benchmark w GPU-Z http://www.dobreprogramy.pl/GPUZ,Progra ... 16750.html można to zrobić spod małego znaku zapytania w głównej karcie programu.


(Razdwatrzycombo) #10

złącze BNC

kabel jest w porządku

monitor działa normalnie na drugim komputrze

tzn mam resety czasami kompa.

no otworzyłem ten znak zapytania i wyskoczyło okienko 'render test', wziąłem 'render test start' i nic..


(pstrowsky) #11

No to brakuje Ci czegoś w systemie, zacznij od przeinstalowania DirectX i ponownie spróbuj uruchomić Furmark sprawdź też testy z programu GpuCapsViewer, któryś z testów musi zaskoczyć. Musisz obciążyć kartę żeby mieć pewnosć, że karta nadaje się do piekarnika albo do śmietnika :wink:


(Agatonster) #12

maryna96 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Dimatheus) #13

Hej,

Chyba nie do końca? Przecież to złącze koncentryczne. :slight_smile:

Jaką masz zainstalowaną wersję sterowników?

Najnowszą wersję znajdziesz tutaj.

Pozdrawiam,

Dimatheus