Ekran w niebieskie paski- komputer się nie włącza

Witam. Wczoraj po pewnym czasie grania ekran w komputerze zmienił się na niebieski w pionowe paski. Kiedyś już się tak działo, ale spowodowane to było przegrzaniem się karty (tak myślę), w każdym razie po pewnym czasie odpoczynku komputer normalnie się włączal i działał. Dziś jednak po czymś takim pokazuje tylko ekran ładowania Windowsa i nic, czarny ekran. 

Dodatkowo widać te dziwne paski np kiedy wchodzę w ustawienia płyty głównej (boje się ze padła mi karta graficzna)

Intel i5 quad core 3.1ghz

AMD Radeon HD 7800

Zasilacz Deus G1 500W 80B 

Jeśli problem występuje również w BIOS-ie, to na 99% jest to awaria sprzętowa karty AMD. Być może ją przegrzałeś. Jeśli karta jest spięta z monitorem kablem analogowym, to spróbuj poprawić wtyki. Ewentualnie możesz wyjąć kartę i wsadzić ją ponownie dla pewności. Aby upewnić się, że to wina karty, przełącz się na kartę zintegrowaną (jeśli Twoja i5-tka takową zawiera). Awaria układu karty tłumaczyłaby problem z załadowaniem sterownika do niej, a tym samym poprawny rozruch systemu.  To tak do sprawdzenia w międzyczasie, dopóki ktoś inny nie napisze czegoś bardziej sensownego.

super wiedziałeś o tym że karta ci się przegrzewa ale nic z tym nie robiłeś a teraz problem, pomocy

Zmieniłem kartę na tą z poprzedniego kompa i chodzi. Wiem że to jest na 100% moja wina, tyle że temperatury nie były jakieś wygórowane, ok.30C normalnie, a w stresie dochodziło do ok. 65-70C. Karta prawdopodobnie do wymiany wiec jedyne o co mogę jeszcze spytać to czy ten sposób naprawy karty “w piekarniku” cokolwiek daje (dla mnie to brzmi dosyć niedorzecznie ale kto wie)?

jak się komputer wyłączał to na pewno nie 70 tylko znacznie więcej

Okej w każdym razie dzięki za odpowiedzi :slight_smile:

“Naprawa” w piekarniku powoduje przetopienie spoiwa układów scalonych w obudowie BGA, co pomaga w większości usterek kart graficznych. Osobiście nie polecam takich amatorskich “napraw”, najlepiej nałożyć jeszcze raz kulki na układ i wlutować za pomocą lutownicy na gorące powietrze. W Twoim przypadku główny układ karty został przegrzany i trwale uszkodzony. Nie wiem czy będzie się to opłacało, ale możesz poszukać w internetach tego układu, przepisz z niego co ma napisane do wyszukiwarki, zobacz ile kosztuje. Można bez problemu wlutować nowy.