Jak wyżej w temacie.
Zainstalowałem elementary OS 6 Odin niedawno wydany i brakuje programów w repozytorium.
Jest po kilka programów z każdej kategorii.
Co z tym fantem można zrobić?
Czekać na zmiłowanie Boskie?
Prosze o pomoc
Jak wyżej w temacie.
Zainstalowałem elementary OS 6 Odin niedawno wydany i brakuje programów w repozytorium.
Jest po kilka programów z każdej kategorii.
Co z tym fantem można zrobić?
Czekać na zmiłowanie Boskie?
Prosze o pomoc
O jakie programy chodzi?
elementaryOS bazuje na Ubuntu, więc wszystko powinno być co jest dostępne dla bazowej dystrybucji. Może brakuje repozytoriów w apt?
Po prostu nie ma, Firefox, Chromium, gir w ogóle niema. Ogólnie jest po kilka programów z każdej kategorii. Odinstalowałem AppCenter, restart systamu, zainstalowałem spowrotem AppCenter i dalej to samo jest.
elementary OS 5.1.7 Hera do kiedy ma wsparcie techniczne? Nie mogę tego znaleźć.
Co masz w : /etc/apt/sources.list
?
To jest:
# deb cdrom:[elementary OS 6.0 _odin_ - stable amd64 (20210810)]/ focal contrib main non-free
deb mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt focal main restricted universe multiverse
deb-src mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt focal main restricted universe multiverse
deb mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt focal-updates main restricted universe multiverse
deb-src mirror://mirrors.ubuntu.com/mirrors.txt focal-updates main restricted universe multiverse
Zgaduję, że ich appcenter domyślnie/tylko obsługuje flatpaki, bo na to przeszli. Doinstaluj jakieś gnome-software przez apta albo w ogóle instaluj przez terminal.
To znaczy jak i co zrobić jak Ty piszesz?
Otwórz terminal. Wpisz w nim sudo apt install gnome-software
Powinno ci dodać Centrum Oprogramowania czy jakoś tak nazwany program.
Klikasz sobie czego szukasz, zaznaczasz linux.
Dla przykładu CAD:
Większość jest w DEB, tak więc dociągnie potrzebne biblioteki i będzie działać.
Nowe wine też sobie świetnie radzi z prostymi programami do muzyki, filmów itd. z windowsa.
Jest masa programów, których nie ma w repo danej dystrybucji, czasami trzeba pogrzebać.
Po tej komędzie: sudo apt install gnome-software dodało mi po restarcie systemu Oprogramowanie 3.36.1 takie podobne jak jest w Ubuntu chyba. AppCenter dalej nie działa.
@jajecpl ale ja chcę żeby AppCenter normalnie działało. Cieszyłem się że tu jest nowe ISO a tu masz pod górkę zupełnie… nie działa App Center dalej i nie wiem co już zrobić
Elementary jest nakładką na Ubuntu, z kilkoma bajerami.
W sumie nic nie wnosi.
Na początek weź minta i nie kop się z koniem.
To ładnie wygląda/ dla niektórych/ ale to do niczego się nie nadaje–przećwiczyłem- kiedyś.
Ale elementary OS 5.1.7 Hera pięknie wszystko działało
Ile RAM zabiera na starcie system?
Nie wiem bo nie umię tego sprawdzić.
Będę w domu, to ci sprawdzę, ale podobno Elementary przeszło ze swoim AppCenter na Flatpak, więc jeżeli w samym programie nie ma opcji ustawienia instalacji z repo, to z tego juz nic nie ukręcisz. Gnome-software jest tu po to, żeby do aplikacji z repo mieć coś, co działa.
Ale masz tam jakiś manager zadań?
Bez włączania niczego sprawdź po restarcie.
Chyba, że masz 16 GB RAM to olej
Mam 16 GB Ramu.
Ja od lat KDE , i tam w zasadzie możesz sobie zrobić nawet elementary, gnome, i wszystko inne
co Ci tylko przyjdzie do głowy
Teraz akurat przez 2 tyg będę używać Windowsa, żeby nie /wypaść z formy/
Ale debianowate, przyswoją.
tak jak chłopaki piszą . elementary ma swoje app center na flatpackach.
„Normalnie” instalujesz przez apt install lub gnome software center czy jakoś tak.
Ja osobiście korzystam z synaptica (wiem - oldschool)
Ja bym natomiast nie słuchał żeby przechodzić od razu na inne distro - phanteon to całkiem fajne środowisko i w miarę lekkie i ładnie zrobione i w miare stabilne.
Natomiast nie musisz się godzić ze wszystkimi decyzjami twórców tej dystrybucji. używaj repozytoriów jeśli ci to odpowiada i jakiegoś innego programu do instalacji paczek i tyle.
Synaptic jest fajny. Robi dokładnie to, co ma robić.