ElementaryOS - instalator nie wykrywa Windows 8.1


(Pawel386) #1

Witam!

Moja ostatnia próba instalacji Linuxa (Suse) zakończyła się całkowitym formatem.

Wczoraj próbowałem zainstalować ElemantaryOs Luna ale niestety podczas instalacji nie wykrywa Windowsa 8.1.

Jest na to jakiś sposób? Ewentualnie czy znacie jakiś łopatologiczny poradnik o ustawianiu partycji pod instalację linuxa,

żeby współistniał z Windowsem 8.1?

Dodam tylko że mój laptop to Samsung NP350V5C-S0Fpl z UEFI i partycjami GPT. Na szybkim uruchamianiu windowsa mi nie zależy.

 

Pomożecie?

 

Pozdrawiam!


(marcin82) #2

Na początek uruchom dowolne livecd, potem terminal, podnieś uprawienia:

sudo su -

i podaj wynik polecenia:

parted -l

(Pawel386) #3

Ok, jestem właśnie na wersji Live ElementaryOs Luna :wink:

Oto wynik z terminala:

root@elementary:~# parted -l
Model: ATA Hitachi HTS54757 (scsi)
Disk /dev/sda: 750GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: gpt

Number Start End Size File system Name Flags
 1 1049kB 316MB 315MB ntfs Basic data partition hidden, diag
 2 316MB 420MB 105MB fat32 EFI system partition boot
 3 420MB 555MB 134MB Microsoft reserved partition msftres
 4 555MB 750GB 750GB ntfs Basic data partition


Warning: Unable to open /dev/sr0 read-write (Read-only file system). /dev/sr0
has been opened read-only.
Error: Invalid partition table - recursive partition on /dev/sr0.         
Ignore/Cancel?

Dzięki za to, że się ktoś odezwał. :wink:

 


(Adam0148) #4

Z tego co pamiętam to tu jest problem “gpt” należy przekonwertować dysk na MBR. 


(Pawel386) #5

No niestety nie wchodzi to w grę ze względu na Windows 8 i to, że nie chciałbym tego robić. Znajdę jakąś inną dystrybucję i tyle :wink:

Nowe Ubuntu wygląda zachęcająco.

 

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam!