Elementy w tablicy w jęz. C++

Wiem że mam sklerozę.

Proszę o podpowiedź gdzie jest błąd

Elementy tablicy w C/C++ są numerowane od zera.

Więc tablica int tab [2]; ma 2 elementy tab[0] i tab[1]

Dostajesz śmieci ponieważ odwołujesz się poza zakres tablicy którą zdefiniowałeś.

int tab[2]; 

cout <<"Podaj liczbe: "; 

cin >> tab[0]; 

cout <<"Podaj liczbe: "; 

cin >> tab[1]; 

cout<<"Pierwszy element to: "<
cout<<"\nDrugi element to: "<

To wiem tylko czemu jak podaję mu dwie liczby on wyświetla ich sporo więcej?

i wszystko powinno być w porządku.

int tab[2]; 

cout <


O napisaniu takiego kodu nie powinieneś nawet pomyśleć a co dopiero go napisać NIE WOLNO odwoływać się do elementów tablicy o niepoprawnym indeksie ponieważ przez to odwołujesz się przez to bliżej nieokreślonego elementu pamięci a co się wtedy stanie nie potrafisz określić.

C++ nie ma kontroli zakresu w tablicach więc sam powinieneś kontrolować indeksy.

Jeśli chcesz wypisać te dwa elementy to piszesz:

[code]cout << tab[0] << " " << tab[1] << endl;

Ok jeszcze jedno pytanie które mi się teraz pojawiło.Mam macierz 2x2 i chciałbym do niej wprowadzić liczby - to wiem zrobić podobnie jw.

Tylko jak wyświetlić ją w takiej formie jak na załączonym kodzie

Nie jestem pewien czy wiesz, próbujesz pobrać tablice od użytkownika(cin >> m[N]:wink: a powinieneś samą liczbę. Zresztą odwołujesz się poza rozmiar tej tablicy. Radzę poczytać co nieco o tablicach.

Nie rozumiem pytania. Chcesz wyświetlić tablicę tak jak na załączonym kodzie, czyli jak? Opisz to dokładniej.

Ok drobny bład efekt który chcę osiągnąć to

A chodzi mi o możliwość wpisywania liczb przez użytkownika i przypisania ich do macierzy a następnie wyświetlenie jw.

chciałem pobraną liczbę przypisać do tablicy

Narazie rozgryzłem to tak

Ale nadal nie wiem jak wyświetlić te liczby jako macierz

np.

0 1

2 3

for (int k=0; k
{

   for (int i=0; i
   {

      cout << m[k][i] <<"\t";

   }

   cout<<"\n";

}

Przecież te pętle wyświetlają tą macierz.

Co do pobierania to czy nie łatwiej robić to podobnie jak wyświetlanie(tzn. zamiast wyświetlać pobierać dany)? Oj wydaje mi się, że łatwiej.

tak chciałem zrobić ale coś mi to kiepsko wychodzi, jeśli mógłbym poprosić o chwilę cierpliwości o podpowiedź

Z góry dziękuję