Witam, już od ponad 3 lat jestem posiadaczem laptopa Acer eMachines E720. Gdy go kupiłem od znajomego (za 800zł) był wgrany oryginalny Windows 7 Home Premium, który (z tego co pamiętam) nic się nie ciął. W końcu było coś z laptopem nie tak, a mianowicie dysk twardy uległ awarii i musiałem kupić nowy. Na nowym jest zainstalowany Windows XP Home Edition. Teraz mam małe pytanko, czy Windows 8 będzie śmigał normalnie? Laptop nie ma mi służyć do gier, lecz do oglądania filmów, przeglądania internetu. Teraz nasuwa się druga propozycja, bo jeżeli Windows 8 będzie śmigał to jaką wersję polecacie na mojego laptopa.
Tutaj jest specyfikacja:
Procesor: Intel Pentium Dual Core T4200 2.00 ghz @ 2.00 ghz (ew. mogę podkręcić jak się da)
Ram: 2gb
Karta graficzna: Intel Graphics Media Accelerator X4500
Źle mnie zrozumiałeś. Mam obecnie zainstalowanego Windowsa Home Edition, a chce mieć po prostu Windowsa 8. Jeszcze chodzi mi o wersję, jaka by pasowała pod mojego laptopa.
Jeżeli nie potrzebujesz BitLockera (szyfrowanie dysku), serwera Pulpitu Zdalnego lub możliwości podłączenia do domeny, to zwykły Windows 8 Ci wystarczy. Jeżeli potrzebujesz wspomnianych funkcji, wybierz Windows 8 Pro. W internecie masz bezpłatną wersję ewaluacyjną, pobierz, zainstaluj w pliku VHD, sprawdź jak będzie działać.