EMU0404 - brak dźwięku, Ubuntu 9.04


(Rlk120) #1

Mam ubuntu 9.04, najnowszą Alsę (aktualizowaną wg poradnika), z Synaptica zainstalowane pakiety związane z emu i dźwięk nadal nie działa.

Za czasów 8.04 wystarczyła instalacja alsa firmawre i działało.

Teraz nie dziala ani ten sposób, ani żaden inny.

Licze na Waszą pomoc.


(Revolver0) #2

Co daje sudo lspci, alsamixer, alsaconf.


(Rlk120) #3
$sudo lspci


00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. K8T800Pro Host Bridge

00:00.1 Host bridge: VIA Technologies, Inc. K8T800Pro Host Bridge

00:00.2 Host bridge: VIA Technologies, Inc. K8T800Pro Host Bridge

00:00.3 Host bridge: VIA Technologies, Inc. K8T800Pro Host Bridge

00:00.4 Host bridge: VIA Technologies, Inc. K8T800Pro Host Bridge

00:00.7 Host bridge: VIA Technologies, Inc. K8T800Pro Host Bridge

00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 PCI bridge [K8T800/K8T890 South]

00:0a.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8001 Gigabit Ethernet Controller (rev 13)

00:0c.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB0400 Audigy2 Value

00:0f.0 RAID bus controller: VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller (rev 80)

00:0f.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)

00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)

00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)

00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)

00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)

00:10.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86)

00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South]

00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60)

00:11.6 Communication controller: VIA Technologies, Inc. AC'97 Modem Controller (rev 80)

00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration

00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map

00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller

00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control

01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600]

01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600] (Secondary)

alsamixer daje wynik

alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: Permission denied

Przestał działać po aktualizacji alsy, na jego miejscu mam jakieś gnome-alsamixer, ale to uruchamia się w trybie graficznym i właściwie nie pokazuje nic :shock: alsaconf również :

alscaconf: command not found

(Revolver0) #4

Próbowałeś odpalić za pomocą sudo to w takim razie alsaconfig i pokaz co masz w /etc/modprobe.d/alsa-base to możesz spróbować sudo apt-get purge remove alsa i ponowna ich instalacja.


(Rlk120) #5

/etc/modprobe.d/alsa-base

# autoloader aliases

install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0

install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1

install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2

install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3

install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4

install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5

install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6

install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7


# Cause optional modules to be loaded above generic modules

install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }

#

# Workaround at bug #499695 (reverted in Ubuntu see LP #319505)

install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-pcm-oss ; : ; }

install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-mixer-oss ; : ; }

install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-oss ; : ; }

#

install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; : ; }

# Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules

install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-emu10k1-synth ; }

install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }


# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)

install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist saa7134-alsa ; : ; }

# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0

options bt87x index=-2

options cx88_alsa index=-2

options saa7134-alsa index=-2

options snd-atiixp-modem index=-2

options snd-intel8x0m index=-2

options snd-via82xx-modem index=-2

options snd-usb-audio index=-2

options snd-usb-us122l index=-2

options snd-usb-usx2y index=-2

options snd-usb-caiaq index=-2

# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci

options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388

# Keep snd-pcsp from beeing loaded as first soundcard

options snd-pcsp index=-2

alsaconfig też nie dziala.


(Revolver0) #6

Dziwne że sudo alsaconf nie działa, drugie pytanie masz dwie karty dźwiękowe.


(Rlk120) #7

Tak, mam dwie karty dźwiękowe, niby jedną wyłączyłem w BIOSIE, ale jednak Ubuntu ją wykrywa…

Nie wiem jak zrobić, żeby widziana była EMU.


(Revolver0) #8

Może dlatego coś mu nie pasi. http://peb.pl/linux/275548-alsa-laptop-debian.html może to pomoże jak nie to nie mam pojęcia co mu dolega. Może odinstaluj/wyjmij kartę muzyczną i ja jeszcze raz zainstaluj.


(Rlk120) #9

No właśnie, myślę, że alsaconf by tu załatwiło sprawę, jednak czytałem, że teraz coś innego (dokładnie to jakieś Udev, nie wiem w ogóle co to jest).

Ale mi karty nie wykrywa.

Tzn wykrywa ale nie tą co trzeba.

I nikt nie wie jak mi pomóc, co gorsza ja sam nie wiem jak to zrobić, a w ogóle najgorsze jest to, że działało w starszej wersji a w nowszej nie chce.