eMule - Torrent różnice....?

Witam, czym jest Torrent, jakie są jego zasady działania, czym rózni się od wymiany plików przez eMule? Czy korzystając z Azerusa szybciej można pobierać p2p? Mam neostradę 2mb/s, w eMule czasem czekam kilka godzin, aż zacznie pobierać, kolejka, punkty itp…czy torrenty działają na podobnej zasadzie? Jaki program do torrentów jest najpopularniejszy? Czy stronek z torrentami jest równie dużo co z linkami emule?

Podstawowe pojęcia:

Torrent

P2P

Ale eMule ma większą bazę danych i więcej rzeczy tam można znaleźć dlatego nieraz warto pcoczekać.

Opis sieci:

Sieć torrent to najpopularniejsza z sieci wielocentowych , czyli takich gdzie informacje o położeniu pliku na dyskach klientów znajdują się na wielu serwerach. Swoją popularność sieć zdobywa dzięki ogromnej bazie plików oraz szybkości działania. Ponieważ pliki wysłane są z komputera na komputer dzięki czemu nie występuje spowolnienie. Do najpopularniejszych programów nalezą uTorrent, Azureus oraz BitComet.

Wracając teraz do twoich pytań.

To zależy, z jakich serwisów jest ściągany ów plik. Zazwyczaj przy dużej liczbie seedów ( Osoby posiadające 100 % ) i

peerów ( Osoby posiadające część pliku ). Transfer wynosi maksymalną przepustowość łącza

Nie, Sieć torrent to najpopularniejsza z sieci wielocentowych , czyli takich gdzie informacje o położeniu pliku na dyskach klientów znajdują się na wielu serwerach.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … highlight=

Kurcze ja przy setkach peerów i kilku seedów , mam prędkości sięgające 22KB/s.

A normalna przepustowość mojego łącza to : 540KB/s , nie mam ustawionych żadnych limitów ,

oraz ustawiłem program przy pomocy poradnika na tej stronie. :cry:

Ale na DC++ idzie normalnie. :mrgreen:

stealth ale w zależności jaki jest stosunek seedów do peerów.

Im mniej seedów i więcej peerów to wiadomo ze transfer jest mniejszy. Bo osoby posiadające 100 % muszą “obsłużyć” więcej użytkowników.

Regułą ta nie potwierdza się tylko na serwisach gdzie obowiązuje ratio

Aha , ok dzięki za wyjaśnienie. :mrgreen:

Torrenty są lepsze do popularnych i duzych objętościowo plików, sieć gnutella jest lepsza do pojedynczych, małych, a tażke to mniej popularnych.

To nie jest sieć której klientem jest eMule. Bo ta sieć to ed2k :!:

no nieważne, i tak ma te same zastosowania :wink:

Wybacz, ale ważne bo moją różne zastosowania.

Sieć Gnutella, najbardziej optymalnej sprawuje się przy ściąganiu małych plików, jak słusznie zauważyłeś. Natomiast sieć ed2k, jest “stworzona” dla dużych plików, i ich ściąganie jest najwydajniejsze.

Jak nie wiesz do końca mimo iż to taki dział nie pisz.