Witam, czym jest Torrent, jakie są jego zasady działania, czym rózni się od wymiany plików przez eMule? Czy korzystając z Azerusa szybciej można pobierać p2p? Mam neostradę 2mb/s, w eMule czasem czekam kilka godzin, aż zacznie pobierać, kolejka, punkty itp…czy torrenty działają na podobnej zasadzie? Jaki program do torrentów jest najpopularniejszy? Czy stronek z torrentami jest równie dużo co z linkami emule?
Ale eMule ma większą bazę danych i więcej rzeczy tam można znaleźć dlatego nieraz warto pcoczekać.
Opis sieci:
Sieć torrent to najpopularniejsza z sieci wielocentowych , czyli takich gdzie informacje o położeniu pliku na dyskach klientów znajdują się na wielu serwerach. Swoją popularność sieć zdobywa dzięki ogromnej bazie plików oraz szybkości działania. Ponieważ pliki wysłane są z komputera na komputer dzięki czemu nie występuje spowolnienie. Do najpopularniejszych programów nalezą uTorrent, Azureus oraz BitComet.
Wracając teraz do twoich pytań.
To zależy, z jakich serwisów jest ściągany ów plik. Zazwyczaj przy dużej liczbie seedów ( Osoby posiadające 100 % ) i
peerów ( Osoby posiadające część pliku ). Transfer wynosi maksymalną przepustowość łącza
Nie, Sieć torrent to najpopularniejsza z sieci wielocentowych , czyli takich gdzie informacje o położeniu pliku na dyskach klientów znajdują się na wielu serwerach.
Kurcze ja przy setkach peerów i kilku seedów , mam prędkości sięgające 22KB/s.
A normalna przepustowość mojego łącza to : 540KB/s , nie mam ustawionych żadnych limitów ,
oraz ustawiłem program przy pomocy poradnika na tej stronie.
Ale na DC++ idzie normalnie. :mrgreen:
stealth ale w zależności jaki jest stosunek seedów do peerów.
Im mniej seedów i więcej peerów to wiadomo ze transfer jest mniejszy. Bo osoby posiadające 100 % muszą “obsłużyć” więcej użytkowników.
Regułą ta nie potwierdza się tylko na serwisach gdzie obowiązuje ratio…
Aha , ok dzięki za wyjaśnienie. :mrgreen:
Torrenty są lepsze do popularnych i duzych objętościowo plików, sieć gnutella jest lepsza do pojedynczych, małych, a tażke to mniej popularnych.
To nie jest sieć której klientem jest eMule. Bo ta sieć to ed2k :!:
no nieważne, i tak ma te same zastosowania
Wybacz, ale ważne bo moją różne zastosowania.
Sieć Gnutella, najbardziej optymalnej sprawuje się przy ściąganiu małych plików, jak słusznie zauważyłeś. Natomiast sieć ed2k, jest “stworzona” dla dużych plików, i ich ściąganie jest najwydajniejsze.
Jak nie wiesz do końca mimo iż to taki dział nie pisz.