Epson, braki w liniach a czyszczenie głowicy

Mój epson sx405 który leżał odłogiem jakieś 2lata, ostatnio dostał nowe tusze. (tf1)

Najpierw nie drukował nic, po monotonnym czyszczeniu głowicy na które poszło 3/4 nowo zakupionego tuszu zaczął drukować idealnie. Niestety po kilku stronach te następne mają białe linie.

Czyściłem znów parę razy, a tuszu już zaczyna brakować ;/ Niestety dotychczas nic to nie dało.

Jest jakiś tańszy sposób na czyszczenie głowic ?

A może to problem sprzętowy ?

Nie jest to problem sprzętowy,drukarki atramentowe mają to do siebie że jak się ich nie używa dłużej niż pół roku zasychają kanaliki którędy dochodzi tusz do głowicy i czyszczenie nic nie da,wymiana głowicy to koszt drugiej drukarki tego pokroju .Czyścić głowice możesz spróbować manualnie .Rozkręć maszynę i ustaw wózek z głowicą by dało się go wypiąć(prawodopodobnie na lewej stronie zeskoczy i delikatnie ręcznikiem papierowym zamoczonym np:płynem do mycia szyb wyczyść głowice.Jeśli ma pomóc to ten sposób.

Najciekawsze jest to, że po przerwie znów pare stron drukuje ok. Nie spotkałem się jeszcze z takim efektem. Spróbuję przeczyścić, ale teraz nie mam zbytnio tuszu na testy. Więc dam znać potem.