Mój epson sx405 który leżał odłogiem jakieś 2lata, ostatnio dostał nowe tusze. (tf1)
Najpierw nie drukował nic, po monotonnym czyszczeniu głowicy na które poszło 3/4 nowo zakupionego tuszu zaczął drukować idealnie. Niestety po kilku stronach te następne mają białe linie.
Czyściłem znów parę razy, a tuszu już zaczyna brakować ;/ Niestety dotychczas nic to nie dało.
Nie jest to problem sprzętowy,drukarki atramentowe mają to do siebie że jak się ich nie używa dłużej niż pół roku zasychają kanaliki którędy dochodzi tusz do głowicy i czyszczenie nic nie da,wymiana głowicy to koszt drugiej drukarki tego pokroju .Czyścić głowice możesz spróbować manualnie .Rozkręć maszynę i ustaw wózek z głowicą by dało się go wypiąć(prawodopodobnie na lewej stronie zeskoczy i delikatnie ręcznikiem papierowym zamoczonym np:płynem do mycia szyb wyczyść głowice.Jeśli ma pomóc to ten sposób.
Najciekawsze jest to, że po przerwie znów pare stron drukuje ok. Nie spotkałem się jeszcze z takim efektem. Spróbuję przeczyścić, ale teraz nie mam zbytnio tuszu na testy. Więc dam znać potem.