Epson DX4000 - nie drukuje na czarno

Witam.

Posiadam urządzenie wielofunkcyjne Epson Stylus DX4000, które nie było używane ok. 1,5 roku (kupiłem je ponad dwa lata temu). Niedawno potrzebowałem skorzystać ze sprzętu (coś wydrukować i skserować). Okazało się, że drukarka drukuje jedynie w kolorach: zielonym, niebieskim, czerwonym i żółtym. Gdy używam koloru czarnego ‘‘wypluwa’’ pustą kartkę. Myślałem, że to tusz się skończył, więc założyłem nowy, ale problem nie ustąpił. Użyłem opcji ‘‘czyszczenie dysz’’, a sprzęt dalej nie działa, tak jak powinien. To samo dotyczy ksera. Albo nic nie kseruje, albo np. zamiast całej strony skserowanej ‘wychodzi’ jedno zdanie, do tego bardzo niewyraźne.

Być może trzeba coś ustawić w drukarce lub w ustawieniach na komputerze (jeśli chodzi o drukowanie), ale ja nie mam pomysłu, co mogłoby to być. Jeśli piszę w złym dziale, to proszę o przeniesienie, ale bardzo mi zależy na szybkim rozwiązaniu mojego problemu, gdyż sprawny sprzęt jest mi niezbędny do pracy.

Nie wiem jak na obecną chwilę, ale Epson stosuje karetkę z niewymienialną głowicą. Dokupuje się tylko tusze. Wychodzi taniej, bo głowica cały czas jest w drukarce. Być może wyschła ci głowica odpowiedzialna za kolor czarny, lub się zatarła. Jeśli możesz zdemontuj karetkę z głowicą i spróbuj ją namoczyć i usunąć zaschnięty atrament. Dopiero wtedy zrobić czyszczenie głowic. Jeśli nie pomoże, może być zatarta głowica, a jeśli tak to czeka cię jej wymiana, lub wymiana na całkiem nowe urządzenie bo może się okazać, że naprawa się nie opłaca.

Dziękuję za odpowiedź. Jak ''zdemontować karetkę z głowicą”? Niestety nie mam instrukcji obsługi, więc proszę o radę.

Jak nie potrafisz lub się nie da, spróbuj mokrym wacikiem dotrzeć do spodu głowicy i ją w ten sposób przetrzeć. Ile trzeba myć głowicę? Musisz sam ocenić czy twoje mycie było skuteczne. Dobrze by byłą ją jednak zdemontować wtedy wkładasz do ciepłej wody samą głowicę i niech się moczy.

Są płyny i gotowe naboje do drukarek z płynem do przeczyszczenia głowic :slight_smile:

Możesz spróbować tego programu http://www.ssclg.com/epsone.shtml ma opcję mocnego czyszczenia serwisowego głowicy .

W ostateczności bedziesz musiał oddać do serwisu do czyszczenia w specjalnej wannie bo wadą epsonów jest przysychanie głowic :slight_smile:

Dziękuję za pomoc, będę próbował. Wiem jedno - następne moje urządzenie wielofunkcyjne nie będzie firmy Epson!

Każda głowica przyschnie jak się jej nie używa. W innych przypadkach masz ją po prostu na kartridżu. Nie wiem jaka firma jeszcze stosuje głowicę nie wymienialną. Zaletą takiego rozwiązania jest tania eksploatacja. Ryzyko, że można zajeździć głowicę :wink:

Zorganizowałem sobie zastępczą drukarkę, a tę oddaje w przyszłym tygodniu do naprawy i zobaczymy…

Dziękuję wszystkim za pomoc:)

Pozdrawiam.