Epson Stylus C43ux - zużycie części?

Witam,

Spokojnie używałem sobie drukarkę EPSON STYLUS COLOR C43UX do dzisiaj az tu nagle dostaje komunikat:

“Okres eksploatacji części wewnątrz drukarki dobiega końca. Skontaktuj się ze sprzedawcą w celu ich wymiany.”

EPSON stroi sobie niezłe żarty z uzytkowników . I pytanie: czy ktoś z Was wie o co tu może chodzić? :smiley:

Pozdrawiam,

Robert

też mi tak się wydaje, hece sobie robią :smiley: .

BTW:A możesz normalnie drukować :?:

1 - Przypominam - to dział techniczny, więc hamujcie język :o

2 -

Jeżeli możesz dalej drukować. to przeczytaj poniższy cytat

jest mały trik w tym modelu jak sie nie pomylilem modeli że po jakims czasie drukarka odczytuje ze ma brudny lub zapełniony wkład od czyszczenia głowicy i w serwisie zrobią ci :wink:

witam,

Niestety drukować w ogóle nie moge. cały czas pojawia mi sie ten komunikat. Czy mimo radzicie spróbować użyc tego programu?

Pozdrawiam,

Robert

To musisz bardzo dużo drukować lub drukarka ma uszkodzenie - proponuje serwis.

Niestety, po wybraniu jakiejkolwiek opcji z zakładki konserwacja dostaję komunikat “poczkaj chwilę” i tak moe czekać nawet godzinę. Problem w tym, że po włączeniu drukarki na przemian migają diody zielona i pomarańczowa.

Złączono Posta : 03.12.2005 (Sob) 18:30

Tak, to niestety wiem. i to bedzie kosztować :frowning: :frowning:

497e94441eee988c.gif

Problem

Na komputerze w sterowniku wyświetla się napis:

„OKRES WAŻNOŚCI CZĘŚCI WEWNĄTRZ DRUKARKI DOBIEGŁ KOŃCA”

lub

„CZĘŚCI WEWNĄTRZ DRUKARKI ULEGŁY ZUŻYCIU, SKONTAKTUJ SIĘ Z SERWISEM”
  • Jeśli chcesz drukarkę przywrócić do zycia to zrób tak oczywiście musisz mieć SSC service Pobierz.

Robimy wszystko przy podłączonej - włączonej drukarce zasilanie + kabel usb do komputera

1. Instalujemy SSC service

2. Uruchamiamy Program w zakładce Configuration wybieramy swoją drukarke oraz zaznaczamy 3 opcje

c86546911910e415.jpg

• Dissable Epson Status

• Start Utility at Windows

• Enable independent

zamykamy program

1. Koło zegarka pojawi nam się w trayu ikonka drukarki klikamy prawym na nią wybieramy “ExtraSoft Reset” i natychmiast szybko z menu wybieramy PROTECTION COUNTER- “Reset protection counter”

dc4a16c5855c8b6b.jpg

a3b07d9a9db83583.jpg

drukarka powinna dawać oznaki życia ;] Efektem będzie świecąca zielona dioda.

1. Jeśli drukarka dalej nie będzie drukować:
  • klikamy na ikonke w trayu powtarzamy krok “ExtraSoft Reset” i natychmiast szybko z menu wybieramy PROTECTION COUNTER- “Reset protection counter”

• na koniec wsadzamy kartkę do podajnika klikamy na ikonkę w trayu wybieramy “Head Cleaning”“Print nozzle chceck pattern”

UWAGA! !!

82fe5d086bf4c8b2.jpg

Pampersy przepłukać wodą pozbyć sie atramentu a rurke przedmuchać oczyścić styki stacji przy kardridżach

krzychunh86 jak dla mnie jesteś master!

to działa. A już miałem tego Epsona wywalić do kosza, bo kto chodzi z drukarkami do serwisu…

Co więcej ten program co zapodałeś dobrze czyści głowicę. Epsonowe czyszczenie jest do dupy

Musze wydrukowac pilnie 500 stron. Mam dobrego Canona i myslalem ok pojde kupic tusze i sprawa załatwiona

Jakieś moje było zdziwienie.

Tusz czarny kosztuje 90zł i starcza na 190stron (5% wypełnienia)

Canon to jedno wielkie oszustwo. Sprzedaja drukarkę za 250zł a potem zeby cokolwiek wydrukowac płaci sie niemalze tyle samo co za cała drukarkę.

Dzieki krzychnuh86 moze uda mi sie wydrukowac to na moim starym Epsonie. Tu tusz zamiennik kosztuje około 7zł a nie ku… 90zł !!

Pozdros i dzięki

Dodane 24.02.2010 (Śr) 21:19

nie mogę włożyć na swoje miejsce tego cholernego podajnika (plastik który trzyma papier)? Ma ktoś doświadczenia jak to włożyć? Wiem w którym miejscu dokładnie powinien się podajnik znajdować sądząc po otworach ale za Chiny nie mogę go ustawić w takim położeniu grr

Dodane 25.02.2010 (Cz) 10:34

ogarnąłem to choć byłem bliski od wywalenia wszystkiego przez okno. Żeby włożyć ten plastik trzeba zdemontować element ruchomy. Po zdjęciu tego ścierwa plastik można bez problemu zamocować i przykręcić. Śrubkę która znajduje się najbardziej w głębi można sobie darować, jeśli się nie ma śrubokręta na magnes. Po przykręceniu mocujemy zdjęty wcześniej plastikowy element nie zapominając o sprężynie.

=D bije sobie brawa :wink: