Mam problem z instalacją Drukarko/skanero/ksera (maszyny wielofunkcyjnej) EPSON Stylus SX110. Postępowałem zgodnie z instrukcjami, doszedłem do momentu: Podłącz i włącz, a potem poczekaj 2 minuty. I na tym się kończy. Czekam 5 min i pokazuje się że nie rozpoznano urządzenia. Że albo drukarka jest niepodłączona (Mimo że windows ją wykrył i instalował sterowniki) lub jest podłączona inna drukarka. Drukować się nie da. Pokazuje że przesyła dane do drukarki ale to wszystko.
Ba, z tego co widzę, to podłączasz urządzenie do kompa w momencie, w którym nie są zainstalowane sterowniki z płyty (która na pewno jest dołączona do urzadzenia).
Tak też zrobiłem. I podłączałem w momencie kiedy kazali, po zainstalowaniu, po restarcie, przy wyłączonym PC. nawet nowsze stery pobrałem i NIC…
Przy próbie usunięcia pokazuje się “nie można usunąć sterownika”. Drukarka wyłączona…
Na laptopie zainstalowało się bez problemu. Na PC nie idzie. Usunąłem nawet wszelkie ślady w rejestrze i nadal to samo. szuka, szuka, szuka po tym jak kazało podłączyć i “nie można rozpoznać produktu”
Niestety nie mam innego kabla a szkoda pieniędzy na nowy jeżeli ten byłby dobry. W każdym razie zmieniałem porty USB i wszystko i nic. Sam Windows wykrywa i instaluje drukarkę (w trakcie instalowania sterowników kiedy pokazuje się żeby podłączyć sprzęt) lecz instalator jej nie wykrywa, a po całym procesie nawet Windows jej nie widzi. Po ręcznym dodaniu to nic nie daje bo oprogramowanie drukarki jej nie widzi. Spróbuje kabel od kolegi pożyczyć i sprawdzę.
EDIT:
Niestety nie działa nawet na innym kablu. Czy format komputera załatwiłby sprawę ??
Epson’ów tak się nie instaluje , dlatego w trakcie instalacji ma włączyć drukarkę żeby dopiero oprogramowanie wykryło port do którego jest podłączona drukarka i dopiero wszystko jest konfigurowane pod dany port.,oczywiście tak jest zalecane przez producenta, ale ja nie raz ten etap byłem zmuszony ominąć.
baciany , miałem nie raz ten sam problem ze swoim urządzeniem wielofunkcyjnym Epson’a, musisz albo kilka razy próbować tą instalację i w trakcie włączać tą drukarkę , lub cały czas niech będzie włączona podczas instalacji i jak zażąda włączenia to ją wyłącz i włącz lub nie wyłączaj jej i czekaj ,albo rób wszytko tak jak należy i kabel USB odłącz i podłącz . Ja to jak wyczerpałem te sposoby to po prostu zainstalowałem całe oprogramowanie przy wyłączonym urządzeniu , urządzenie zostało przypisane do portu COM i później dopiero wszedłem we właściwości urządzenia (już przy włączonym urządzeniu) i na sztywno wybrałem port USB.Jeszcze możesz spróbować przez menedżer urządzeń zainstalować same sterowniki ,a resztę oprogramowania zainstaluj z płytki.