Na wstępie mówię że nie wiem czy to jest odpowiedni dział na taki temat, gdyż jestem nowym użytkownikiem forum. Za wszelkie niedogodności z góry przepraszam.
Przechodząc do sedna.
Mam 3 Pytania.
1.Mam do wyboru oferty internetu w sieci Era Blueconnect:
2GB limitu za 39
4gb za 59
7GB za 79 zl
i 35gb za chyba 149zł.
I moje pytanie brzmi. Czy cena jest określana wyłącznie na podstawie limitu, czy prędkość internetu też się zwiększa jak będę więcej płacił?
2.Raz mam pokazane, że w zasięgu mam antenę o nazwie EDGE i wtedy prędkość neta jest słaba (do 200kb), a czasami mam napisane bodajże HSPA czy jakoś tak, i prędkość leci nawet do ok 3MB. Od czego to zależy w jakim momencie jest dana antena? I czy da się jakoś samemu to zmienić? A może zależy to od urządzenia USB? Ja mam urządzenie Huwei czy jakoś tak za 1zł, ale są też droższe (99zł itd) i może takie lepiej łapią sygnał HSPA?
3.Czy da się w jakikolwiek sposób przyśpieszyć działanie internetu Era Blueconnect? Bo zauważyłem, że jak otwieram więcej stron na raz, czy wczytuję więcej rzeczy, to internet jest trochę szybszy. A jak pojedyncze strony to jest wolny.
Wiem, że to są trudne pytania dla kogoś kto nie posiada takiego internetu. Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi, gdyż są to dla mnie bardzo ważne sprawy. Z góry dziękuję.
tak, prędkość tak jak w każdym internecie mobilnym zależy w jakim zasięgu się znajdujesz
można wymusić tryb sieci i wybrać 2G (gprs, edge) lub 3G (umts, hsdpa). To czy jesteś w dobrym zasięgu 3G zależy od tego gdzie się znajdujesz. Urządzenie również może mieć wpływ. Poprostu dane urządzenie może poprostu lepiej ściągać sygnał to tak jak z telefonem.
Prędkość zależy od wielu czynników m.in. lokalizacji, umiejscowienia modemu, pory dnia ilości użytkowników zalogowanych do sieci i wiele innych czynników które wpływają na prędkość. To co można zrobić to zniwelować do minimum ilość programów które w tle łączą ci się z internetem oraz zastosować antenę zewnętrzną jeśli twój modem na to pozwala
można wymusić tryb sieci i wybrać 2G (gprs, edge) lub 3G (umts, hsdpa). To czy jesteś w dobrym zasięgu 3G zależy od tego gdzie się znajdujesz. Urządzenie również może mieć wpływ. Poprostu dane urządzenie może poprostu lepiej ściągać sygnał to tak jak z telefonem.
A mozna samodzielnie jakos ustawic zeby bylo HSDPA?
Czyli urzadzenie moze miec jakies znaczenie. bo ja mam takie małe urządzenie, takie jak było kiedyś w reklamach.