[errno 5]Input/output error (Xubuntu)


(Dj Cytrynka) #1

Podczas instalacji xubuntu (ocenilabym to na jakies 65%). Wywala mi blad ''[Errno 5] input/output''. Problem jest przy instalacji z livecd, jak i bez.

-plytki cd nagrywalam 2 razy innymi programami(Starburn i Ashampoo)plytki byly z innych firm,

-naped jest nowy...nigdy z niego jeszcze nawet plytki nie nagralam,

-probowalam instalowac najpierw ubuntu 7.1 potem aktualizowac....tak samo,

-2 dyski (ATA)sa napewno sprawne (by sie nie zainstalowalo ubuntu 7.1-ext3)

-obraz pobrany z instalki.pl

-format plikow w xubuntu ext4 z ksiegowaniem

-problem sie pojawia na 2 dyskach,

Co moze byc przyczyna? Jakis kod wpisac? czy moze byc przyczyna w formacie dysku twardego(zaraz sprobuje zrobic tam inny format)?

Przed chwila chyba po raz 10 probowalam instalowac...i wywala cos takiego

Aug 5 06:55:38 ubuntu kernel : [2650.218863] SQUASHFS error :unable to read metadata cache entry [294d1ae3]

Aug 5 06:55:38 ubuntu kernel: [2650.218863] SQUASHFS error: unable to read directory block [294d1ea3]

(Sawyer47) #2

Jaką wersję Xubuntu instalujesz? 7.10 czy inną?

Sądząc po https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/172937 - problem znany, może być powodowany przez wiele czynników.

Dodatkowo https://help.ubuntu.com/community/SquashfsErrors

Wychodzi na to, że trzeba po kolei sprawdzać różne możliwe źródła - czy dobrze się pobrał obraz (sumy kontrolne), podczas uruchamiania masz też opcję test poprawności płyty, sprawdzić pamięc memtestem - po tym być może poprosić kogoś, aby sam ściągnął i nagrał obraz dla Ciebie na swoim sprzęcie.

//edit

To jakie partycje z jakim systemem plików są na dysku przed instalacją nie ma znaczenia, bo dysk można partycjonować podczas instalacji. Jak słusznie zauważono poniżej, aby nie marnować płyt, być może warto użyć pendrive'a.


(piotrek91666) #3

Można jeszcze zainstalować Xubuntu za pomocą USB, tzn z pendrive'a, wykorzystując do tego program Unetbootin.


(Dj Cytrynka) #4

unetbootin (czy jak to sie pisze) zacina mi sie, a po chwili bios piszczy. Plyte sprawdzalam...nie wykryto bledow. Jednak teraz sprobuje z ext3.

Wersja Xubuntu 11.04 natty.

EDIT

Dziala! Trzeba bylo zmienic format na ext3 :wink:! Widac moje dyski nie obsluguja ext4 :wink:


(system) #5

Pewnie że obsługują, tylko ext4 czasami potrafi się zawiesić z niewiadomych przyczyn.

Wydaje mi się że ten błąd wejścia/wyjścia spowodowany jest tym bugiem.