Error code : 88780078


(Kar Ola84) #1

Błagam pomóżcie - Od tygodnia mój komuter nie chce dźwięczeć. Nie da się uruchomić Winampa ani jakiegokolwiek dźwięku, przy wlaczaniu również nie wydaje dźwięków. Natomiast przy podłączaniu głośników test działa. Ale kiedy włączam Winampa pojawia się komunikat "Bad DirectSound Driver. Please install proper drivers or select another device in configuration". Coz to oznacza? Nie wiem co mam zrobić,a nie mogę przeinstalowac systemu. Czy to w ogóle ma jakiś związek z systemem? Proszę o pomoc.


(SeBoLaS) #2

jaką masz kartę dźwiękową??

Złączono Posta : 27.06.2007 (Sro) 20:19

najprawdopodobniej masz złe sterowniki do tej karty


(Kar Ola84) #3

Przepraszam, wiem, jestem ciemniakiem, ale... jak to sprawdzić? ;/ nie mam pojęcia.

Złączono Posta : 27.06.2007 (Sro) 20:23

I w razie czego... jak znaleźć i zainstalować te sterowniki? Czy to trudne?;/ Generalnie nie mam o tym pojęcia, a bardzo mi zależy na rozwiązaniu tego problemu.


(SeBoLaS) #4

ściągnij to:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1184

następnie w programie w zakładce Multimedia przejdź na Dźwięk PCI/PnP i przepisz wszystko co tam pisze na forum,zobaczymy co to za karta.

wtedy się je wyszuka na necie i się je zainstaluje

nie :mrgreen:

A z resztą pewnie masz płytkę ze sterownikami gdzieś w kącie

Jeszcze mam jedno pytanie czy dźwięk ci działał i nagle przestał działać czy wcale go nie było??I czy coś instalowałeś ostatnio??

Złączono Posta : 27.06.2007 (Sro) 20:50

i spróbuj jeszcze tego:

masz jeszcze ikonę głośniczka w trayu?

kliknij w plik C:\Windows\system32\sndvol32.exe

kliknij w nią 2x, jeśli jest aktywna (suwaki działają) wejdż w własności dysku C:\ spod PPM, zaznacz rozpocznij naprawę, potwierdź

3mhsgo1n.JPG

zapyta cię czy sprawdzić dysk przy ponownym uruchomieniu,zaznacz tak oczywiście i teraz reset


(Kar Ola84) #5

Realtek ALC880(D) @ nVIDIA nForce 430 (MCP51) - High Definition Audio Controller PCI

Tylko toooo... I co teraz??

Dzwieku dalej nie ma. A kiedyś był.... A w ogóle, to jak wyłączę głośniki i podłącze to się włącza taki menadzer głośników i jak jest "test" to wydają z siebie po jednym dźwięku. Ale komputer milczy jak zaczarowany.

Złączono Posta : 28.06.2007 (Czw) 20:53

Błagam, nie zostawiajcie mnie z tym samej..;(

Zainstalowałam sterowniki do Realtek ALC880 - tam były jeszcze wypisane jakieś Windowsy... No i nic, zrestartował się komputer i dalej to sami - nie ma dzwięku!

A może je trzeba gdzieś w jakimś konkretnym miejscu umieścić?

A co do tej ikonki:

C:\Windows\system32\sndvol32.exe

Dostaję komunikat, że nie ma tam nic, znaczy coś o mikserach i żebym je zainstalowała w Panelu sterowania, i że nie wejdę tam, bo nie ma po co - to tak w skrócie.

Co mam robić? Może złe sterowniki zainstalowałam?


(SeBoLaS) #6

masz w pasku przy zegarze ikonkę w kształcie głośniczka??

Złączono Posta : 28.06.2007 (Czw) 22:24

możesz spróbować jeszcze tego.

Włącz winampa naciśnij ctrl+p , wtyczki (plug-ins) ->> wyjscie (output) - >>direct sound output ->>Konfiguruj>>i teraz ustaw swoja karte ( w tym miejscu co na screenie)czyli powinien tam być Realtek ALC880 ->>OK

20050802220444.gif


(mareksolak) #7

SeBoLaS Brawo! !!

Złączono Posta : 28.06.2007 (Czw) 22:38

http://www.download.net.pl/c205/Realtek/ tu masz wszystkie stery , ale najpierw sprawdź ustawienia


(Kar Ola84) #8

Jesteście boscy;)

Podziałało majstrowanie przy winampie;)

Pozdrowienia! !!

Złączono Posta : 28.06.2007 (Czw) 23:10

Tylko, że Winamp działa, a reszta dalej milczy - GG nie wydaje z siebie głosu, komputer milczy...


(mareksolak) #9

Sprawdź >> GG >> zakładka Gadu-Gadu >> Ustawienia >> Dźwięk i sprawdź co tam masz zaznaczone


(Kar Ola84) #10

No ale czekajcie - jezeli naprawil sie tylko Winamp, a reszta nie, to mam wszystkie programy tak sprawdzac? A nie da sie tego jakos na raz? Bo nawet jak wlaczam komputer to nie ma tego dzwieku powitalnego... Nic nie ma. Nie ma tego klikania, nie ma dzwieku w komunikatorze ani alertów. Ale Winamp juz dziala;)


(mareksolak) #11

Możesz zrobic przywracanie systemu , do momętu jak wszystko działało http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34&id=11 (dźwięku przy starcie też nie mam ale to szczegół , nie chce mi sie w to bawic) , A konfigóracje Realtek-a sprawdzałaś?


(SeBoLaS) #12

Start>>>Panel sterowania>>Dźwięki,mowa i urządzenia audio>>i wybierz teraz tam Dźwięki i urządzenia audio>>następnie w zakładkach Audio i Głos poustawiaj Realtek ALC880 z listy.A następnie możesz sprawdzić jeszcze poziom głośności w zakładce Głośność i ustaw tam na maxa.


(Kar Ola84) #13

"Nie ma urządzeń audio" ;/


(SeBoLaS) #14

no to sam Dźwięk masz??


(Kar Ola84) #15

no generalnie jak wchodze na urzadzenia audio, to mowi, ze ich nie ma. i nic sie nie da kliknac. A glosniki sa podlaczone, dzialają, bo przeciez winamp już działa. W ogóle już nie wiem o co chodzi...;/


(Pszczoolka) #16

Mam podobny problem. Po zainstalowaniu Service Pack 1 dla Visty, nie wykrywa mi urzadzenia wyjsciowego audio.

Karta dzwiekowa: Realtek ALC268


(Alfa 145) #17

Hej mam ten sam problem.POKIERUJCIE MNIE CO MAM ROBIĆ.Bad Direct Sound driver.Po włączeniu Winampa


(Seba86mu) #18

arek1234 , pobierz program Everest Ultimate Edition.

Otwórz program -> Komputer -> Podsumowanie -> spisz informacje z pozycji:

-> Nazwa płyty głównej

-> Mikroukład płyty głównej

-> Multimedia (karta dźwiękowa)

Jaki posiadasz system operacyjny ?


(Alfa 145) #19

Hej mam ten sam problem.POKIERUJCIE MNIE CO MAM ROBIĆ.Bad Direct Sound driver.Po włączeniu Winampa.karta dzwiękowa;Realtek ALC888/1200@iNTEL82801GB|CH7 High Definition Audio.

-- Dodane 26.01.2009 (Pn) 19:08 --

system operacyjny xp


(Seba86mu) #20

arek1234 , zainstaluj Microsoft UAA Bus Driver.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

W razie problemów przeczytaj -> ten artykuł.

W razie dalszy problemów podaj informacje, o które prosiłem wcześniej, czyli: