Mam dla pań i panów intelektualne wyzwanie - na moim komputerze przy loadingu GRUBa pojawia się:
error: unknown filesystem
grub rescue>
przekopałam chyba połowe internetu, znalazłam wiele rozwiązań, jednak jest pewien problem: nie mam możliwości odpalenia jakiegokolwiek systemu z cd (gdyż napęd jest zepsuty) ani usb (też się rozpadło). na dodatek jestem dość mocno początkująca jeśli chodzi o zabawy z komendami, więc sama niczego nie wymyśle.
I napisz co wyrzuci, aha jeżeli maiłeś /boot na osobnej partycji to z tych poleceń wywal “/boot”. I napisz trochę więcej informacji co robiłeś że się zepsuło? Jak dystrybucja?
No cóż sam sobie jesteś winne, w życiu się takiego czegoś robi, pewnie rozwaliłeś sobie partycję systemową :x . W tym przypadku nie ruszysz nic z poziomu samego gruba (co do tego że nie zna komendy, to pewnie mamy do czynienia z grub2, a tam nie pamiętam jak to jest, chyba zamiast find bylo search.file, ale wydaje mi się że bez działającej partycji boot to to też nie ruszy). Zaopatrz się w jakieś działające Live CD lub USB (napraw, wymień napęd, lub napraw USB), inaczej nie da radę. Ewentualnie możesz podłączyć dysk twardy pod innego kompa.
Rejestrując się na niniejszym forum zobowiązałeś się przestrzegać jego regulaminu. Niestety, w tym momencie łamiesz go nie tytułując poprawnie tematu. Proszę zapoznać się w pierwszej kolejności z regulaminem forum, a następnie z tym tematem. Po zapoznaniu się proszę poprawić tytuł tematu, używając przycisku