boczi
(boczi)
6 Sierpień 2004 23:15
Witam. Właśnie, od niedawna mam program Everest, pokazujący informacje o stanie komputera. I taki oto komunikat zadziwił mnie: :?
Czym są dane DMI? Jak usunąć ten problem?
DMI (Desktop Management Interface) DMI to standard programowania i generowania raportów dla potrzeb zarządzania stacjami roboczymi klasy desktop. Standard ten zdefiniowany został przez konsorcjum producentów Desktop Management Task Force, w którego skład wchodzą m. in. firmy Digital Equipment Corporation, Hewlett-Packard, Intel i Microsoft. DMI jest interfejsem programowym API (application programming interface), obsługującym mechanizmy dostarczania zarządcom informacji na temat stacji roboczych i sieci. Głównym celem jest tutaj częściowe odciążenie zarządców, przez dostarczanie im najistotniejszych informacji o stacjach roboczych i pomoc w realizacji czynności związanych z konfigurowaniem i aktualizacją. Zarządcy mogą przeglądać informacje i wykonywać swoje czynności wprost z biura, co oszczędza czas, a niekiedy pozwala nawet wyeliminować konieczność odbycia dalszej podróży. Standard DMI określa, w jaki sposób wytwórcy sprzętu - na przykład kart sieciowych - oraz oprogramowania sieciowego powinni włączać do swoich produktów elementy, które pełniłyby funkcję “agentów” zbierających i przekazujących informacje do modułów zarządzania. Producentów nie interesuje to, z jakich protokołów i systemów operacyjnych korzystać będą produkty tworzące system zarządzania, stosowany przez końcowych użytkowników. Wszystkim tym zajmuje się oprogramowanie zarządzające. DMI jest standardem otwartym, pozwalającym na korzystanie z dowolnej aplikacji lub protokołu systemu zarządzania, a wszystkie aplikacje zgodne z DMI mogą odwoływać się do takiego samego interfejsu. Planem DMI objęte są komputery PC zgodne z IBM, komputery Macintosh i komputery z systemem UNIX. DMI można implementować także w urządzeniach peryferyjnych, takich jak drukarki, modemy i pamięci masowe. Główną korzyścią z zastosowania DMI jest automatyzacja procesów zarządzania. Moduły pełniące funkcję agentów mogą pracować w tle, gromadząc informacje, których zebranie przy użyciu tradycyjnych, “ręcznych” metod, zajęłoby zarządcy zbyt wiele czasu. W ten sposób dostępne stają się istotne informacje, niezbędne podczas usuwania usterek lub monitorowania zmieniającego się stanu sieci. Zmiany takie mogą świadczyć o możliwości wystąpienia w przyszłości problemów. Administratorzy sieci lokalnych mogą za pośrednictwem interfejsu DMI uzyskać następujące informacje: Dane podstawowe, takie jak informacje o typie procesora, rozmiarze dostępnej pamięci i przestrzeni dyskowej. Informacje o elementach sprzętowych i programowych, zainstalowanych w systemach sieciowych. Informacje o konfiguracji tych elementów. Ocenę jakości funkcjonowania elementów. Informacje o potrzebie aktualizacji elementów. Z pomocą tych informacji zarządcy mogą szybciej rozwiązywać problemy i dokonywać aktualizacji. Architektura DMI DMI oferuje jednolitą metodę formułowania żądań i poleceń, nazwaną Management Interface (MI, interfejs zarządzania). Systemy zarządzania zgodne ze standardem DMI korzystają z tego interfejsu do uzyskiwania informacji związanych z zarządzaniem. Z kolei Component Interface (CI, interfejs elementów składowych) umożliwia zarządzanie poszczególnymi produktami przez aplikacje odwołujące się do interfejsu DMI. Dzięki CI wytwórcy mogą definiować poziomy zarządzania wymagane dla ich produktów. Częścią składową standardu DMI jest format pliku MIFF (management information format file, format pliku z informacjami systemu zarządzania). Format MIFF definiuje postać pliku tekstowego, w którym zawarte są informacje o poszczególnych systemach, dostępne w tej formie dla programów zarządzających. Wytwórcy będą dołączać pliki MIFF do produktów zgodnych z DMI.
Program EVERST nie ma danych na ten temat i dlatego masz taki komunikat, który jest również i u mnie.
Update
Nie wstawiaj tak szerokiech obrazków.
Pozdrawiam :okulary:
interfejs zarządzania pulpitem (DMI) - w wolnym tlumaczeniu ,a ta usluge obsluguje juz wersja --EVEREST Professional–
opis dokladny: podal Golden Finger
boczi
(boczi)
7 Sierpień 2004 17:47
Dzieki za info. Czyli nie ma się czym martwić.
PS obrazek zwężyłem.
Zdecydowanie nie ma się czym martwić.
Za zwężenie dzięki i w przyszłości miej to na uwadze. Moja rozdzielczość max 1024x768, a są tacy co mają 800 x 600. Przy szerokich obrazkach trzeba przesuwać okno w przeglądarce, co jest bardzo niewygodne przy czytaniu tekstu.
Pozdrawiam :okulary: