Rayearth
(Rayearth)
6 Czerwiec 2013 07:30
Dwie daty.
Ta u góry została wpisana z ręki, ta na dole została wklejona jako wartość do tej komórki.
Obydwóm komórkom docelowym ustawiłem format daty yyyy-mm-dd.
Dlaczego Excel w autofiltrze interpretuje tę powyższą czyli wpisaną z ręki jako datę i segreguje ją po roku, miesiącu i dniu.
a tę wklejoną jako wartość już nie?
madoch
(madoch)
6 Czerwiec 2013 09:43
bo ta druga data jest interpretowana przez Excela jako tekst a nie jako data. Skonwertuj na date i będzie po problemie.
Rayearth
(Rayearth)
6 Czerwiec 2013 10:23
Napisałem, że ustawiłem format na datę yyyy-mm-dd.
Dla porównania, podgląd na żywo w różnych formatach wg Excela:
Na wklejona datę zupełnie nie reaguje.
madoch
(madoch)
7 Czerwiec 2013 08:00
to, że ustawiłeś format to nie oznacza, że jest to odczytywane jako data.
Ustawienie formatu dotyczy tylko wyświetlania .
jako doświadczenie zrób coś takiego.
Wpisz w komórce: 2013-02-01
w komórce poniżej wpisz: '2013-02-04
włącz autofiltr i zobacz różnice.
Format możesz sobie ustawić na daty i nic to nie zrobi.
czasami przy wklejaniu zdarzało mi się, że komórki byly wklejane jako “tekst” a nie jako “data”.
Rayearth
(Rayearth)
7 Czerwiec 2013 10:14
madoch:
to, że ustawiłeś format to nie oznacza, że jest to odczytywane jako data. Ustawienie formatu dotyczy tylko wyświetlania . jako doświadczenie zrób coś takiego. Wpisz w komórce: 2013-02-01 w komórce poniżej wpisz: '2013-02-04 włącz autofiltr i zobacz różnice. Format możesz sobie ustawić na daty i nic to nie zrobi. czasami przy wklejaniu zdarzało mi się, że komórki byly wklejane jako “tekst” a nie jako “data”.
No dobrze, ale w takim razie jakie jest rozwiązanie?
Jak skonwertować ten tekst na datę, aby był odczytywany jako data?
madoch
(madoch)
7 Czerwiec 2013 12:12
skonwertuj datę rozumianą przez Excela jako tekst na prawidłowy format daty.
dla przykładu można to zrobić tak:
=DATA(FRAGMENT.TEKSTU(A1;1;4);FRAGMENT.TEKSTU(A1;6;2);FRAGMENT.TEKSTU(A1;9;2))
gdzie:
data błędna jest w komórce A1
a ww funkcja jest w komórce A2.
a potem przeciągnij funkcje na cały zakres danych.
Potem wynik kopiuje i wklejam do komórki A1 poprzez prawoklik -> Wklej specjalnie -> Wartości.
Drugi sposób i chyba prostszy to wykorzystanie funkcji : DATA.WARTOŚĆ.
czyli w tym przykładzie komórka A2 zawierała by wartość: =DATA.WARTOŚĆ(A1), wynikiem tej funkcji powinna być liczba (o ile nie jest ustawiony format wyświetlania dla komórki).
Rayearth
(Rayearth)
7 Czerwiec 2013 15:41
Fakt, działają oba sposoby. Dzięki za pomoc.
Nadal nie za bardzo rozumiem dlaczego potrzeba do tego tych formuł, zamiast ustawienia formatu komórki.
Sądziłem, że właśnie do tego ten format służy, aby określał jaki typ danych jest komórce i jak ma być interpretowany.
madoch
(madoch)
10 Czerwiec 2013 06:12
Formatowanie służy jedynie do określenia w jaki sposób mają dany zostać wyświetlone na ekranie komputera.
To jak wprowadzisz dane określa jego rodzaj.
Formuły były potrzebne aby przerobić datę interpretowaną jako tekst na datę interpretowaną jako datę/liczbę. Data w excelu jest po prostu liczbą.