Witam,
System WIn10 Pro 64bit
Pakiet Office 2016 32bit, format pliku .xlsb
Mam problem jednym z zeszytów arkusza w Excelu, nie da rady usunąć ani kolumn ani wiersza. Zauważyłem, że plik ten posiada bardzo dużą liczbę komórek widocznym na zdjęciu (i ciągle rosła, ale dałem sobie spokój po 2h). Plik pochodzi z firmy. Próbowałem:
powiększyć pamięć wirtualną (dodanie RAMu nie wchodzi w grę)
scalić komórki
ukryć
Rozwiązaniem na obejście jest czyszczenie komórek i później posortowanie, ale i tak ilość komórek będzie rosła, zapełniała plik i jeszcze gorzej muliła.
Czy jest jakieś wyjście, niż stworzenie nowego Zeszytu i przekopiowanie danych? (których na szczęście nie jest dużo), ale potrzebne będzie ponowne formatowanie komórek.
Najprostszym i najbardziej efektywnym rozwiązaniem będzie zmiana Excela z wersji 32-bit na wersję 64-bit, która potrafi zaadresować wiele większą ilość pamięci RAM, a nie tylko 2GB jak w przypadku wersji 32-bitowej.
To generalnie najprostsze rozwiązanie, które wymaga tylko przeinstalowania pakietu. Licencja umożliwia korzystanie zamienne z wersji 32- i 64-bitowej. Czyli prosto pisząc, tym samym kluczem aktywuje wersję 32- jak i 64-bitową. Jakoś utarło się, że standardowo instaluje się wersję 32-bitową. Może dlatego, że często to właśnie taka wersja dodawana była na płycie DVD, a instalator wersji 64-biotowej trzeba było pobać z sieci…