Jak to zrobić mam plik Excel w nim adresy stron ale nie jako hiperłącze tylko jak tekst np
jest kilka set takich linków w 3 kolumnach jak je za jednym zamachem zmienic na aktywny link?
Jak to zrobić mam plik Excel w nim adresy stron ale nie jako hiperłącze tylko jak tekst np
jest kilka set takich linków w 3 kolumnach jak je za jednym zamachem zmienic na aktywny link?
Hej,
Wystarczy po prostu użyć funkcji HIPERŁĄCZE().
Pozdrawiam,
Dimatheus
Rozwiń to daj przykład?
Hej,
Nie wiem, co tu rozwijać. Po prostu wpisujesz funkcję i podajesz komórkę, której zawartość formuła ma zamienić na hiperłącze, na przykład:
=hiperłącze(A2)
Pozdrawiam,
Dimatheus
Jeszcze raz mam takie cuś
i chce ba zamiast adresów były adres z hiperłączem
http://img20.otofotki.pl/obrazki/bh995_screv.jpg
reszta zostaje bez zmian. I chce kilkaset na raz
Proszę łopatologicznie :?
Do edytora VBA wklej ten kod. W miejscu wiersz=1 i kolumna=1 zmień na właściwy dla twojego arkusza adres pierwszej komórki od której ma zacząć zmieniać.
Sub TworzLinki()
Dim wiersz As Long
Dim kolumna As Integer
wiersz = 1 ' nr wiersza
kolumna = 1 ' nr kolumny A,B C itp
Do While Arkusz1.Cells(wiersz, kolumna).Value <> ""
Cells(wiersz, kolumna).Select
ActiveSheet.Hyperlinks.Add Anchor:=Selection, Address:=Cells(wiersz, kolumna).Value, SubAddress:="", TextToDisplay:=Cells(wiersz, kolumna).Value
wiersz = wiersz + 1
Loop
End Sub
I uruchom makro.
Otrzymałeś odpowiedź w 110% prawidłową ale ty poprostu chyba nie potrafisz korzystać z formuł w Excelu. Wiadomo że tych hiperłączy nie uzyskasz w tym samym miejscu gdzie masz teraz napisy ale w w nowej komórce gdzieś poprawo wpisujesz formułę jak ci napisano odwołując się do komórki gdzie teraz jest napis. Łopatologicznie Np w komórce Z1 wpisujesz komendę =HIPERŁĄCZE(D1) jeżeli twoje napisy byłyby w kolumnie D. Potem kopiujesz tą formułę wklejasz w kolumnę do dołu (nie wiem ile tego masz_) i OK
Te twoje napisy są w jakiejś kolumnie i trzeba to zobaczyć nie wiem czy w D a może w E (chyba trochę tak a trochę tak).
Mając minimum wiedzy z Excela potem takie odwołania można zamienić na wartości i stare napisy wykasować. tzn usunąć kolumny zawierające te napisy.
Widzę że w czasie gdy ja pisałem pojawiła się odpowiedź całkiem innego typu ale też dobra a może lepsza ale ciekawe czy pytający potrafi z niej skorzystać.
Hej,
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie faktycznie podane przez lucas80 makro - nie trzeba będzie przeklejać danych, by po zmianie na hiperłącze znajdowały się w tym samym miejscu. Oczywiście w przypadku funkcji też da się uzyskać taki efekt, choć trzeba wykonać więcej kroków:
:idea: utworzyć formuły Hiperłącze() i przeciągnąć je na cały zakres danych,
:idea: skopiować formuły i wkleić je w tym samym miejscu jako wartości (hiperłącza zostaną niezmienione),
:idea: przekopiować dane w żądane miejsce - kopiuj i wklej wszystko.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Problem w tym, ze przy sposobie z makrem dziala jesli linki sa w jednej kolumnie bez pustych wierszy, a u mnie linki sa porozrzucane w trzech kolumnach, przerywane pustymi wierszami. Przy funkcji Hiperlacze aktywuje linki elegancko, ale mam problem z przeklejeniem ich aktywnych w odpowiednie miejsce. Przy wklejaniu ich jako wartosci traca hiperlacze i na jedno wychodzi. Macie jeszcze jakies pomysly? Tu link do przykladowego pliku.
Hej,
Napisałem Ci powyżej, jak to dokładnie zrobić. Musisz przekleić formuły jako wartości, ale najpierw w miejscach powstałych hiperłączy. Później je zaznaczasz i kopiujesz już całość w miejsce docelowe, czyli wybierasz Wklej wszystko. Tak na pewno zadziała, sprawdziłem na Twoim pliku. http://przeklej.net/down/20475718720583 … 996f0.html
Pozdrawiam,
Dimatheus
Kolego ten plik co zrobiłeś ma podświetlenie jak hiperłącze ale po kliknieciu w dany link nie odsyła zobacz sam.
Hej,
Faktycznie, wygląda to jak hiperłącze, ale nim nie jest. Najprościej więc - by nie używać makra - po prostu przestawić kolumny i nadal korzystać z funkcji hiperłącze. Ewentualnie można po prostu ukryć obecne oryginalnie wartości (kolumny B-D) i zostawić tylko te z formułami. Wtedy pliczek wyglądałby tak - http://przeklej.net/down/37590845661040 … 4b994.html
Pozdrawiam,
Dimatheus
Takie cyrki jak teraz proponujsze nie wchodzą w gre bo plik idzie dalej i kolumny są wypełniane dalej
Dziękuje lucas80 wielki szacun.
Zaś co do kolegi Dimatheus proponuje byś się troche do edukował może u lucas80 bo twoja wiedza na ten temat jest taka jak moja tylko ja sie nie mądrze
Pozdrawiam i dziękuj
Widzę, że dalej jest kłopot z linkami. Przerobiłem swoje makro i teraz automatycznie przerabia linki w kolumnach B,C i D do końca kolumny A
Sub TworzLinki()
Dim wiersz As Long
Dim kolumna, kolumna_NAZWA As Integer
wiersz = 1 ' nr wiersza
kolumna = 2 'nr kolumny z linkami do przerobienia
kolumna_NAZWA = 1 'nr kolumny gdzie są nazwy
Do While Arkusz1.Cells(wiersz, kolumna_NAZWA).Value <> ""
Cells(wiersz, kolumna).Select
If Cells(wiersz, kolumna).Text <> "" Then
ActiveSheet.Hyperlinks.Add Anchor:=Selection, Address:=Cells(wiersz, kolumna).Value, SubAddress:="", TextToDisplay:=Cells(wiersz, kolumna).Value
End If
Cells(wiersz, kolumna + 1).Select ' następna kolumna
If Cells(wiersz, kolumna + 1).Text <> "" Then
ActiveSheet.Hyperlinks.Add Anchor:=Selection, Address:=Cells(wiersz, kolumna + 1).Value, SubAddress:="", TextToDisplay:=Cells(wiersz, kolumna + 1).Value
End If
Cells(wiersz, kolumna + 2).Select ' kolejna kolumna
If Cells(wiersz, kolumna + 2).Text <> "" Then
ActiveSheet.Hyperlinks.Add Anchor:=Selection, Address:=Cells(wiersz, kolumna + 2).Value, SubAddress:="", TextToDisplay:=Cells(wiersz, kolumna + 2).Value
End If
wiersz = wiersz + 1
Loop
End Sub
Hej,
Trudno uznać to za cyrki. Tym bardziej, że wpisując do formatki adresy łącz, przekonwertowanie na hiperłącze powinno być robione przez program z automatu. Zostaje więc makro, które podał lucas80 - sprawdziłem, działa znakomicie.
Pozdrawiam,
Dimatheus