Witam,
chciałbym by po spełnieniu warunku funkcji JEŹELI Excel wykonał pewne działanie matematyczne. Normalnie wyrzuca treść działania a nie wykonuje.
Witam,
chciałbym by po spełnieniu warunku funkcji JEŹELI Excel wykonał pewne działanie matematyczne. Normalnie wyrzuca treść działania a nie wykonuje.
=Jeżeli(cośtam;(A1+A3)/A4;coś_innego)
cośtam i może być tekstem (wtedy musi być w cudzysłowiu), odwołaniem do komórki (zakresu), albo wynikiem jakiegoś działania (np. A4>A5 itp)
Ok, dzięki. Problem był w niepotrzebnym znaku = i cudzysłowiu. A czy taka funkcja może pod określonym warunkiem wpisać coś do innej komórki?
Pewnie. W tej chwili przecież też wpisuje
Jeżeli spełniony jest warunek cośtam wpisuje wynik działania A1+A3)/A4, jeżeli nie jest spełniony - wpisuje to co zadane w argumencie coś_innego.
Gdyby miałby to być tekst musi być w cudzysłowie. Krótki przykład
JEŻELI(A1>A2;"za dużo";"za mało")
Gdy wartość komórki A1 jest większa niż wartość komórki A2 a komórce, w której jest w/w formuła pojawia się tekst _ za dużo _. Jeżeli A1 jest równe lub mniejsze A2 - tekst brzmi _ za mało _.
Przejrzyj pomoc Excela dot. funkcji JEŻELI. Znajdziesz kilka przykładów wyjaśniających nieco jej działanie.
Z tym że chciałbym by tekst _ za dużo _ pojawił się nie w tej komórce w której jest ta formuła ale w innej. Może się to wydawać dziwne ale coś takiego jest mi naprawdę potrzebne.
W Exelu, jak w każdym arkuszu kalkulacyjnym w danej komórce “pojawia” się coś tylko jeżeli jest w niej jakaś formuła, albo ręcznie wpisany tekst itp.
Czyli, jeżeli chcesz aby wynik formuły jeżeli pojawił się w innej komórce musisz użyć albo hiperłącza do komórki C2, albo w np. komórce F5 wpisać formułę =C2
Komórka C2 zawiera formułę twoją JEŻELI.
Ok, to muszę sobie podarować bo chodziło mi o to by w pewnej sytuacji móc bez problemu coś do danej komórki wpisać a w innym razie by pojawiał się w niej wynik pewnego działania (+ JEŻELI). Nie mogę pozwolić na to by była w niej jakaś formuła bo przy wpisywaniu czegoś innego jej treść się “zamaże”.
Ale mam jeszcze jedną zagwozdkę. Chcę zsumować liczby z kolumny ale tylko te które są w wierszu z komórką np. C5 (C6, C7, C8 itd.) która ma określoną treść. Po prostu Excel ma dodawać te komórki które spełniają określony warunek typu C5=“costam”, dla każdej komórki ten warunek będzie inny bo dla kolejnej już C 6 =“costam”. Jak to zrobić?
Funkcja SUMA.JEŻELI Twoim przyjacielem, jak mawia jeden z użytkowników tego forum
Z tym że nadal nie wiem jak to zrobić, próbowałem ale bezskutecznie. Może to unaocznię:
A1 | A2
— | —
as | 7
as | 4
pi | 1
as | 5
as | 7
pi | 8
pi | 2
Zsumować liczby z kolumny A2 ale tylko te które obok w kolumnie A1 mają wpisane “as”.
Wielkie dzięki, działa. A gdyby zamienić kolumny miejscami:
A | B
– | –
7 | as
4 | as
1 | pi
5 | as
7 | as
8 | pi
2 | pi
to jakby to wyglądało?
Szczerze powiedziawszy bladego pojęcia nie ma dlaczego, ale poprawny wynik daje formuła:
=SUMA.JEŻELI(B1:B7;"as";A1:A7)
PS. Chyba już wiem… Poprzednia formuła (ze zrzutu) jest poprawna i daje dobry wynik tylko przypadkiem. Prawidłowa formuła powinna wyglądać tak:
=SUMA.JEŻELI(A1:A7;"as";B1:B7)
Czyli ogólnie:
SUMA.JEŻELI(X:X;warunek;Y:Y)
X:X - zakres w którym znajdują się kryteria sumowania
Y:Y - liczby, które zostaną zsumowane jeżeli spełnione jest kryterium warunku z tego samego wiersza, w kolumnie X:X