Excel formuła wyszukująco-sumująca

Nie wiem czy dział dobry, ale nic innego mi nie pasowało.

Panie i Panowie - próbuje napisac formułę (musi być formuła - nie makro itd., formuła) któa działa w następujący sposób:
W Arkuszu nr 1 mamy 2 kolumny:

1. nazwa projektu z językiem (np. Projekt_1_pl-PL_2019)
  2. kwotę do zapłaty (np. 14,90)

W arkuszu nr 2 mamy kolumnę z językiem (np. pl-PL, de-DE itd)

Próbuję (bezskutecznie, mimo że mam to na końcu języka) napisać formułę która:
Jeżeli znajdzie w nazwie projektu kod danego jezyka to zsumuje kwotę za projekt z każdego takiego projektu
Czyli:
NAZWA | KWOTA
Projekt_1_pl-PL_2019 | 1,00
Projekt_2_de_DE_2019 | 3,00
Projekt_3_de_DE_2019 | 4,00
Projekt_4_fr-FR_2-19 | 5,00

KOD JEZYKA
pl-PL | 1,00
de-DE | 7,00
fr-FR | 5,00
it-IT | 0,00 (bo niewsytąpił)

W mojej głowie formułą wygląda następująco:
Jeżeli w ARKUSZ1 NAZWA wystepuje KOD JEZYKA to zsumuj KWOTA z danej komórki

lub:

zsumuj KWOTA z danej komórki jeżeli w odpowiadającej jej komórce z NAZWA występuje KOD JEZYKA.

Kombinowałem z Znajdz.pionowo, fragment.tekstu, jeżeli, suma.jeżeli… no jeszcze troche to wykresy zacznę generować, ale nic mi do głowy twórczego nie wpada…

Jakieś pomysły? Office 2013 jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie

Hej,

Można to zrobić przy pomocy funkcji SUMA.JEŻELI. A dokładnie tak:

=SUMA.JEŻELI(Arkusz1!$A:$A;"*"&Arkusz2!A1&"*";Arkusz1!$B:$B)

Oczywiście w zakładce Arkusz1 są w kolumnie A nazwy projektów, w kolumnie B - sumy do zliczania. Zakładka Arkusz2 to oczywiście wyliczenia. Wyrażenie:

"*"&Arkusz2!A1&"*"

oznacza tak naprawdę dowolny ciąg znaków zawierających to, co w komórce Arkusz2!A1.

Daj znać, czy zadziałało u Ciebie.

PS. Masz błąd w wyliczeniach. :slight_smile: W projektach masz taką nazwę Projekt_2_de_DE_2019, a w językach pole de-DE. W pierwszym przypadku masz podkreślnik, w drugim - myślnik; więc to się nie zliczy. Tak w ramach małej dygresji.

Pozdrawiam,
Dimatheus

2 polubienia

Zacznę od dygresji: moje przeoczenie - za dużo myślników i podkreślników i przypadkowo przytyrzymałem SHIFT :slight_smile: dzięki za czujność

A teraz odniosę się do reszty co napisałeś: DZIAŁA KURZA TWARZ DZIAŁA! Nie wiem dlaczego kombinowałem na około próbując wyszukiwać fragmenty tekstu i robić test logiczny jako formułę zagnieżdżoną… proste rozwiązania jednak najlepsze! Dzięki!

Czasami faktycznie można przekombinować - ja na początku zastanawiałem się, czy nie policzyć tego formułą tablicową, z umieszczeniem w niej wyszukiwania fragmentu, sprawdzenia poprawności funkcji, sumy i oczywiście funkcji jeżeli. Ale dało się zrobić łatwiej. :slight_smile:

A pomyłki - tylko ten ich nie robi, co nie robi absolutnie nic.

PS. To jak pomogłem, to oznacz post jako rozwiązujący problem. Dzięki!

Oznaczyłem :slight_smile: jeszcze raz dzięki. Kombinowałem podobnie jak ty-test logiczny, kolumna pomocnicza a to wszystko najlepiej w funkcji zagnieżdżonej w funkcji… a rozwiązanie genialne w swej prostocie.

1 polubienie