Excel i koniec wierszy przy 519 pozycjach?

Witam,

wydaje mi się, że mam dość prosty i głupi problem, ale nie umiem przez niego przebrnąć od jakiego czasu.

Posiadam Excel Starter 2010 i prowadzę statystyki w nim, a problem jest taki, że jestem przy 519. wierszu i tak jakby Excel się… skończył w tym miejscu, co jest nie zbyt realne. Dlatego moje pyt. grzmi: jak wydłużyć Excela i móc pracować w wierszach 520, 521 itd.?

Dziękuję i pozdrawiam.

Pytanie pomocnicze: masz w tym arkuszu jakieś tabele przestawne ?

Z tego, co widzę to są jakieś.

• teraz przyuważyłem: arkusz jest również ‘ścięty’ za kolumną Y (ale to w kwestii mojego problemu nie ma akurat żadnego znaczenia).

Niestety, ja nie jestem twórcą tego arkusza, a wcześniej nie zwróciłem na takie rzeczy uwagi.

Excel Starter 2010 to wersja z ograniczeniami, ale nigdzie nie piszą na czym te ograniczenia polegają, a jedynie usłużnie informują, że jeżeli nam czegoś brakuje to kliknij: zakup.

W każdym bądź razie takie ograniczenie może też dotyczyć ilości wierszy w arkuszu, a czy dotyczy to nie wiem, bo nie mam tej wersji i musiał by się ktoś wypowiedzieć kto ma taką wersję lub potestuj na nowym arkuszu, choćby metodą przeciągania(wpisujesz cokolwiek w pierwszym wierszu i przeciągasz w dół) czy w ogóle da się wpisać więcej wierszy. Po takim teście będziesz przynajmniej wiedział czy to jakiś błąd czy ograniczenie darmowej wersji.

To nie tyle błąd czy ograniczenie, co raczej zbieg okoliczności. Jesli arkusz zawiera tabele przestaną, albo / i była dokonywana zmiana wiersze - kolumny, mogło dojść do utraty danych, jako ze excel starter potrafi otworzyć arkusze zawierające tabele przestawne, potrafi je sortowac i pozwala wypełniać danymi, jednak w przypadku bardziej zaawansowanych funkcji (czy nawet formatowania) ma prawo sie polubić.

Inna możliwość - to uszkodzenie samego pliku arkuszy, ale to z kolei excel wykrylby na samym wstępie.

Ograniczenia co do ilości kolumn / wierszy, są w wersji starter takie same jak w wersji normalnej 32-bitowej (nie pamietam dokładnych liczb, ale idzie to w tysiące).

No, także jednak nie taka prosta sprawa ja myślałem.

Excel Starter ogólnie gubi się - przy cięższych operacjach typu wstawianie kolumny, czy masowe kopiowanie program ma tendencję do zawieszania się (i nie odwieszania się - jedynie Ctrl+Alt+Delete i zamknij program).

W innych plikach, które sam tworzyłem i nie ma żadnych wariactw obliczeniowych, tylko same dane, to bezproblemowo mogę wypełnić tysiące wierszy. Jednak teraz popatrzyłem do wersji startowej moich statystyk (czyli arkusza bez danych, jedynie z przygotowanymi funkcjami), to także mogę dojść do 519 wierszy i kolumny Y - także nie wiem co myśleć, czy to taki błąd od początku, czy celowo ścięty arkusz, o ile jest taka opcja (a arkusz pochodzi z 2003r., więc na Excelu nowszym niż 2003 na pewno nie był robiony). Ale, na szczęście dla mnie, ja mogę kontynuować moją pracę w nowym pliku i od nowa zapełniać te 519 wierszy.