Excel - jak dodać dane z innej tabeli jeśli w pierwszej jest zero

Witam. Zacynam swoją przygodę z Excel. Obecnie tworzę sobie arkusz do małego budżetu domowego i mam problem. Mimo książki nie umiem go rozwiązać.
mamy 2 tabelę. W każdej mamy np. 10 wierszy.
pierwsza zawiera jakieś 10 różnych kwot (zł). Druga może zawierać kwoty i puste pola lub zera (chciał bym by puste pole było traktowane tak samo jak zero).
pod tymi tabletkami pokazuje się suma. Suma ma za zadanie pokazać nam sumę wartości z tabeli drugiej A jeśli w jakimś wierszu jest zero lub jest puste to w to bierze brakujące dane z tego samego wiersza tabeli obok.
Mam nadzieję że opisałem to dość prosto i prosze o pomoc.

@baciany - proszę załączyć przykład bo po przeczytaniu opisu nie mogę sobie jednoznacznie wyobrazić od czego zaczynamy :slight_smile:

Hej,

Faktycznie - najlepiej będzie jeśli choć na screenie pokażesz, co chcesz osiągnąć. Bo wykonać to można przy pomocy funkcji jeżeli, suma.jeżeli, lub czy przy pomocy formuł tablicowych. A może nawet i samej sumy.

Pozdrawiam,
Dimatheus

oo

Pole suma podaje nam wartość wszystkich wierszy Tabeli z kolumny B ALE jeśli dana wartość w komórce jest pusta wtedy pobiera wartość z tego samego wiersza kolumny A (czyli wiersza obok).
Głównie to mam na myśli. pisałem wcześnie że robi to gdy pusta lub równą zero. Taka opcja też wchodzi w grę.

Co to ma robic i czemu służyć. kolumna A to np. planowany wydatek. kolumna B to realna kwota jaką została wydana. W przypadku gdy jest PUSTE do sumy (czyli kwoty wydatków kacznie) zaciąga kwotę planowaną (gdyż realnej nie ma bo jest puste). W przypadku zera po prostu dodaje zero gdyż planowany wydatek realnie okazuje się być zerowy (czyli go nie ma) - takie jest założenie finalna tej jednej tabeli.

Hej,

W takim przypadku użyłbym po prostu dodatkowo oprócz sumy także funkcji suma.jeżeli, która sumowałaby wartości z kolumny A wtedy, gdy w kolumnie B komórka będzie pusta. Jak to będzie wyglądać w zapisie? W podanym przypadku tak:

=SUMA(B1:B10)+SUMA.JEŻELI(B1:B10;"";A1:A10)

obraz

Pozdrawiam,
Dimatheus

1 polubienie