W excelu mam małą bazę danych i chcę ją filtrować po kolumnie miejscowości. Niestety filtrowanie nie działa tak jak trzeba.
W kolumnie miejscowość zaznaczam np. Warszawa większość wierszy (28) to dane z warszawy ale jest kilka z Poznań (3), Gdańsk (1), Wrocław (5). Jeśli filtruję np sam Poznań to mam wszystko z Poznań i znowu te same powtórki czyli Gdańsk (1), Wrocław (5) i kilka z Warszawa.
Zmieniałem juz dla tej kolumny format komórek na tekstowe, kopiowałem nazwy miast z innych komórek i wpisywałem je ręcznie to nic nie pomaga.
Czy przypadkiem nie jest tak, że filtrując Warszawę, część wierszy nie ma numeru wiersza zapisanego niebieską czcionką? Podejrzewam, że to problem z zakresem filtrowania, czyli filtrowanie nie obejmuje wszystkich wierszy w bazie. Wtedy trzeba je zdjąć i założyć na nowo. Oczywiście warto zauważyć, że Excel jest trochę ułomny w tym temacie i błędnie określa zakres filtrowania jeśli w kilku pierwszych kolumnach nie ma pełnej kompletności danych - czyli w każdej komórce kolumny powinna być jakaś wartość (nie może być komórek pustych).
Generalnie jeśli dodaje się dane w kolejnych wierszach i nie zostawia się pustych komórek, to zakres filtrowań zmienia się automatycznie. Czyli jeśli dodasz teraz dane w wierszy 20 i 21, filtrowanie się przesunie. Ale jeśli dodasz dane w wierszu 21 i 22, a 20 zostawisz pusty to zakres filtrowania zostanie z granicą na wierszu 19-tym. Jak go uzupełnisz, to nowe wersje Excela rozszerzą zakres - starsze raczej nie. Nie wiem, jak z wersją 2010, bo chyba z takiej korzystasz, ale Office 365 z tym akurat problemów nie ma, by po uzupełnieniu danych zaktualizował się zakres filtrowania.
Zastanawia mnie co robisz źle, bo jak bym nie zaznaczył zakresu, to filtrowanie i tak uwzględnia nowo dodane wiersze. Mało tego. Nawet nie zaznaczam zakresu ręcznie, bo filtrowanie tego nie wymaga i samo ustawia się na pierwszej linijce.
Zakres niby wygląda tak:
Ale kolejne wiersze też są uwzględniane i nie zostają z tyłu. Problem pojawia się TYLKO jak cały wiersz masz pusty.
Tak, jeśli nie zrobisz w nich przerwy pomiędzy danymi. Jeśli je później uzupełnisz - filtrowanie się rozszerzy; ale w starszych wersjach Excela niestety nie.
Ale filtrowanie sprawdza kilka pierwszych kolumn i kontynuację danych tak, by określić końcówkę zestawu danych. Jeśli w zapisach są dziury - a przykład w kolumnie A nie ma danych w wierszu 5, 8 i 15, w kolumnie B w wierszu 7, 9 i 12, a w kolumnie C w wierszu 14 - filtrowanie może błędnie określić zakres danych i filtrować tylko wiersze od 2 - 4.
Tak, w nowszych wersjach Excela - w MS Office 2007 i chyba także 2010 tak poprawnie to nie działa. I szczególnie w plikach zapisanych w starym formacie xls. Przerabiałem to u siebie w poprzedniej firmie, a tam każdy miał inną wersję Excela. I niektórym filtrowanie się wywalało tak, jak pisze autor tematu.
Z tego co pamiętam wystarczyła jedna zapisana komórka by filtrowanie działało. Filtrowanie sprawdza wszystkie kolumny i stosuje filtrowanie na zakres bazujący na najdłuższej kolumnie. Ew. jest w starszych wersjach jakaś opcja do filtrowania, która zmienia zachowanie.
Nie wiem czy się zrozumieliśmy. Chodziło mi o to, że nie musi być ciągu w każdej kolumnie. Masz np. 5 kolumn po 50 wierszy. W wierszu nr 23 masz tylko dane w jednej kolumnie. Mimo to filtrowanie zawsze ogarniało 50 wierszy, bo sugeruje się ostatnia zapisaną komórką. Takich wystąpień możesz mieć kilka w różnych miejscach i zazwyczaj filtrowanie działa jak należy.
Poza tym tu mamy przypadek gdzie mamy wszystko zapisane od góry do doły, a filtrowanie po dodaniu kolejnych wierszy się sypie.