Excel nieprawidłowe filtrowanie

Witam.

W excelu mam małą bazę danych i chcę ją filtrować po kolumnie miejscowości. Niestety filtrowanie nie działa tak jak trzeba.
W kolumnie miejscowość zaznaczam np. Warszawa większość wierszy (28) to dane z warszawy ale jest kilka z Poznań (3), Gdańsk (1), Wrocław (5). Jeśli filtruję np sam Poznań to mam wszystko z Poznań i znowu te same powtórki czyli Gdańsk (1), Wrocław (5) i kilka z Warszawa.
Zmieniałem juz dla tej kolumny format komórek na tekstowe, kopiowałem nazwy miast z innych komórek i wpisywałem je ręcznie to nic nie pomaga.

Jaka może być przyczyna?

Hej,

Czy przypadkiem nie jest tak, że filtrując Warszawę, część wierszy nie ma numeru wiersza zapisanego niebieską czcionką? Podejrzewam, że to problem z zakresem filtrowania, czyli filtrowanie nie obejmuje wszystkich wierszy w bazie. Wtedy trzeba je zdjąć i założyć na nowo. Oczywiście warto zauważyć, że Excel jest trochę ułomny w tym temacie i błędnie określa zakres filtrowania jeśli w kilku pierwszych kolumnach nie ma pełnej kompletności danych - czyli w każdej komórce kolumny powinna być jakaś wartość (nie może być komórek pustych).

Pozdrawiam,
Dimatheus

1 polubienie

Usunąłem wszystkie filtry i na nowo zaznaczyłem zakres danych i ustawiłem filtr. Wygląda na to, że filtr nie obejmował nowo dodanych wierszy.

Czy jest sposób by filtr automatycznie zwiększał zakres o nowo dopisane dane czy za każdym razem trzeba to robić ręcznie?

excel

Generalnie jeśli dodaje się dane w kolejnych wierszach i nie zostawia się pustych komórek, to zakres filtrowań zmienia się automatycznie. Czyli jeśli dodasz teraz dane w wierszy 20 i 21, filtrowanie się przesunie. Ale jeśli dodasz dane w wierszu 21 i 22, a 20 zostawisz pusty to zakres filtrowania zostanie z granicą na wierszu 19-tym. Jak go uzupełnisz, to nowe wersje Excela rozszerzą zakres - starsze raczej nie. Nie wiem, jak z wersją 2010, bo chyba z takiej korzystasz, ale Office 365 z tym akurat problemów nie ma, by po uzupełnieniu danych zaktualizował się zakres filtrowania.

2 polubienia

Polecam LibreOffice, tam zawsze filtruje całą kolumnę bez względu gdzie dopiszesz dane :wink:

1 polubienie

Zastanawia mnie co robisz źle, bo jak bym nie zaznaczył zakresu, to filtrowanie i tak uwzględnia nowo dodane wiersze. Mało tego. Nawet nie zaznaczam zakresu ręcznie, bo filtrowanie tego nie wymaga i samo ustawia się na pierwszej linijce.

Zakres niby wygląda tak:

obraz

Ale kolejne wiersze też są uwzględniane i nie zostają z tyłu. Problem pojawia się TYLKO jak cały wiersz masz pusty.

Tak, jeśli nie zrobisz w nich przerwy pomiędzy danymi. Jeśli je później uzupełnisz - filtrowanie się rozszerzy; ale w starszych wersjach Excela niestety nie.

Ale filtrowanie sprawdza kilka pierwszych kolumn i kontynuację danych tak, by określić końcówkę zestawu danych. Jeśli w zapisach są dziury - a przykład w kolumnie A nie ma danych w wierszu 5, 8 i 15, w kolumnie B w wierszu 7, 9 i 12, a w kolumnie C w wierszu 14 - filtrowanie może błędnie określić zakres danych i filtrować tylko wiersze od 2 - 4.

Tak, w nowszych wersjach Excela - w MS Office 2007 i chyba także 2010 tak poprawnie to nie działa. I szczególnie w plikach zapisanych w starym formacie xls. Przerabiałem to u siebie w poprzedniej firmie, a tam każdy miał inną wersję Excela. I niektórym filtrowanie się wywalało tak, jak pisze autor tematu.

Z tego co pamiętam wystarczyła jedna zapisana komórka by filtrowanie działało. Filtrowanie sprawdza wszystkie kolumny i stosuje filtrowanie na zakres bazujący na najdłuższej kolumnie. Ew. jest w starszych wersjach jakaś opcja do filtrowania, która zmienia zachowanie.

Tak, jeśli nie ma dziur, czytaj dane są wpisane do każdej komórki w kolumnie.

Nie wiem czy się zrozumieliśmy. Chodziło mi o to, że nie musi być ciągu w każdej kolumnie. Masz np. 5 kolumn po 50 wierszy. W wierszu nr 23 masz tylko dane w jednej kolumnie. Mimo to filtrowanie zawsze ogarniało 50 wierszy, bo sugeruje się ostatnia zapisaną komórką. Takich wystąpień możesz mieć kilka w różnych miejscach i zazwyczaj filtrowanie działa jak należy.

Poza tym tu mamy przypadek gdzie mamy wszystko zapisane od góry do doły, a filtrowanie po dodaniu kolejnych wierszy się sypie.

Tak, musi być ciągłość choć w jednej kolumnie - wtedy powinno łapać bez problemu. Najgorzej jak jest matryca z dziurami raz tutaj, raz tam, etc.

No tak - pytanie, czy dane były wpisywane od początku, czy dopiero na końcu uzupełniono dziury.