Excel ostatnia wartość w wierszu i przypisanie do niej miesiąca

Witam,

mam problem, mam tabelę w Excelu gdzie każda kolumna jest podpisana miesiącem, a komóra w danej kolumnie ma wartość lub nie. Jeżeli jest zależne czy w danym miesiącu będzie płatność za dane zlecenie. I teraz tak, ostatnia nie pusta komórka w danym wierszu oznacza w którym miesiącu kończy się zlecenie. Chciałbym na końcu tabeli zrobić kolumnę w której będzie pokazane zakończenie zlecenia i np. zlecenie 1 kończy się w maju ponieważ jest wtedy ostatnia płatność więc w ostatniej kolumnie był wypisany maj. Nie mam pomysłu jaką formułę zastosować aby automatycznie wyświetlał się miesiąc w ostatniej komórce przy danym zleceniu. Poniżej złączam przykładową tabelkę

(wpis wycofany przez autora, zostanie automatycznie usunięty za 24 godziny, chyba że zostanie oflagowany)

Raczej mi chodzi o to aby np. w komórce N2 było np. napisane Maj ponieważ chodzi o to aby wiedzieć kiedy kończy się dane zlecenie nie musieć ręcznie sprawdzać po kolei wierszy przy około 300 zleceniach

Wydaje mi się, że musisz pokombinować z funkcją PODAJ.POZYCJĘ. Jako wyszukiwana wartość dajesz abstrakcyjnie dużą kwotę, która w zakresie nie wystąpi (np. 9999999), podajesz zakres i funkcja nie znajdując takiej liczby zwróci pozycję ostatniej wartości z zakresu.

To już jest połowa sukcesu, bo będziesz wiedział, że ostatnia wartość jest np. w 8 kolumnie. Teraz tylko na podstawie tej informacji wyciągnąć wartość tej samej kolumny w pierwszym wierszu i zrobione, ale pomyśle o tym dopiero po kawie :wink:

edit.
Gdyby tabela była odwrotnie, to można by wykombinować tak:

=ADR.POŚR("a"&PODAJ.POZYCJĘ(99999999;B1:B1000);1)