Exel formuła/Number (jeżeli liczba zawiera się w przedziale)

Witajcie

Potrzebuje formuły, która mi odda wartość tekstową:

Jeźeli a1 zawarta jest liczba z przedziału 0-15 to słońce jeżeli 16-31 to księżyc jeżeli 32-45 to ziemia.

Proszę o pomoc…

coś w ten deseń:

=JEŻELI(ORAZ(A1<=15;A1>=0);"słońce";JEŻELI(A1<=31;"księżyc";JEŻELI(A1<=45;"ziemia";"out of range")))

//edit

dodano =, oraz “”

@autor, naprawdę ciężko sobie poprawić ? Czy to aż takie trudne …

Przeniesiono z działu Programowanie.

Dlatego też proszę, korzystając z przycisku zmien.gif

W przeciwnym razie, temat trafi do kosza.

Dzięki ale nie działa

Dodane 24.10.2013 (Cz) 23:05

Chyba nikt mi nie pomoźe

Hej,

Zobacz zmienioną formułę w poście droboka - jest delikatnie zmodyfikowana i na pewno działa poprawnie.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Ok bardzo dziękuje.

• dodam, że formula ta mogła nie działać gdyż wklejam ją do programy Numberus w iPad a z tego co zauważyłem pewne formuły (tj. Kolorowanie komórek) nie działa.

Moja formuła, którą potrzebuję to:

Jeżeli np. A1 zawiera się w przedziale od:

0-34,5 to ndst

od 35-50 to dop

od 51- 69 to dst

od 70-84 to db

od 85-99 to bdb

od 100 i więcej cel

Hej,

Będzie analogicznie jak w poprzednim przykładzie, tyle że formuł jeżeli będzie odpowiednio więcej.

=JEŻELI(ORAZ(A1>=0;A1<=34,5);"ndst";JEŻELI(A1<=50;"dop";JEŻELI(A1<=69;"dst";JEŻELI(A1<=84;"db";JEŻELI(A1<=99;"bdb";"cel")))))

Oczywiście w tablicy wyników jest jeden, aczkolwiek poważny błąd - w najniższej punktacji (przypisanej dla oceny ndst) są połówki punktów, dla pozostałych już nie, zatem formuła dla ilości punktów 50,5 zwróci ocenę dostateczną.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Po małej zmiania i sugestiach odnośnie połówek, i zmiańie arkusz działa w numberusie bez zarzutów. Dzięki bardzo.

Ps. Jaką ksiązkę/e-booka polecacie odnośnie excela/numberusa?

Hej,

Jeśli chodzi o zaawansowane funkcje to zdecydowanie Biblię Excela - spora kolumbryna, ale dużo z niej można się nauczyć.

Pozdrawiam,

Dimatheus