Witajcie
Potrzebuje formuły, która mi odda wartość tekstową:
Jeźeli a1 zawarta jest liczba z przedziału 0-15 to słońce jeżeli 16-31 to księżyc jeżeli 32-45 to ziemia.
Proszę o pomoc…
Witajcie
Potrzebuje formuły, która mi odda wartość tekstową:
Jeźeli a1 zawarta jest liczba z przedziału 0-15 to słońce jeżeli 16-31 to księżyc jeżeli 32-45 to ziemia.
Proszę o pomoc…
coś w ten deseń:
=JEŻELI(ORAZ(A1<=15;A1>=0);"słońce";JEŻELI(A1<=31;"księżyc";JEŻELI(A1<=45;"ziemia";"out of range")))
//edit
dodano =, oraz “”
@autor, naprawdę ciężko sobie poprawić ? Czy to aż takie trudne …
Przeniesiono z działu Programowanie.
Dlatego też proszę, korzystając z przycisku
W przeciwnym razie, temat trafi do kosza.
Dzięki ale nie działa
– Dodane 24.10.2013 (Cz) 23:05 –
Chyba nikt mi nie pomoźe
Hej,
Zobacz zmienioną formułę w poście droboka - jest delikatnie zmodyfikowana i na pewno działa poprawnie.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Ok bardzo dziękuje.
Moja formuła, którą potrzebuję to:
Jeżeli np. A1 zawiera się w przedziale od:
0-34,5 to ndst
od 35-50 to dop
od 51- 69 to dst
od 70-84 to db
od 85-99 to bdb
od 100 i więcej cel
Hej,
Będzie analogicznie jak w poprzednim przykładzie, tyle że formuł jeżeli będzie odpowiednio więcej.
=JEŻELI(ORAZ(A1>=0;A1<=34,5);"ndst";JEŻELI(A1<=50;"dop";JEŻELI(A1<=69;"dst";JEŻELI(A1<=84;"db";JEŻELI(A1<=99;"bdb";"cel")))))
Oczywiście w tablicy wyników jest jeden, aczkolwiek poważny błąd - w najniższej punktacji (przypisanej dla oceny ndst) są połówki punktów, dla pozostałych już nie, zatem formuła dla ilości punktów 50,5 zwróci ocenę dostateczną.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Po małej zmiania i sugestiach odnośnie połówek, i zmiańie arkusz działa w numberusie bez zarzutów. Dzięki bardzo.
Ps. Jaką ksiązkę/e-booka polecacie odnośnie excela/numberusa?
Hej,
Jeśli chodzi o zaawansowane funkcje to zdecydowanie Biblię Excela - spora kolumbryna, ale dużo z niej można się nauczyć.
Pozdrawiam,
Dimatheus