Jestem niemiło zaskoczony następującą usterką systemu Windows: po otworzeniu folderu do którego zapisuje ściągnięte z internetu aplikacje pojawia się komunikat:
“Instrukcja spod 0x033c9370 odwołuje się do pamięci pod adresem 0x00000000”. Pamięć nie może być “read”.
Kliknij przycisk OK, aby przerwać działanie aplikacji.
Kliknij przycisk Anuluj, aby rozpocząć debugowanie programu.
Kiedy klikam OK, pojawia się następny komunikat o błędzie Explorer.EXE o mniej więcej tej treści: “Nastąpił błąd aplikacji Explorer.exe. Aplikacja ta zostanie zamknięta. Jeśli problem będzie się pojawiał ponownie skontaktuj się ze sprzedawcą itd.” Wciskam Enter, komunikat znika a z nim ikony i wszystkie otwarte okna z pulpitu i paska zadań, pasek zadań i menu start, zostaje sama tapeta, a po chwili znów się ładuje wszystko od nowa. W tej sytuacji nie mogę skorzystać z niczego z folderu ściągań.
Nie wiem co z tym fantem zrobić. Czy użyć jakiegoś programu np. Norton WinDoctor. A może jakiegoś lepszego. Chcę uniknać reinstalacji systemu.
Nie jestem pewien czy ten błąd jest kwestią tylko systemu windows, czy też kości pamięci.
Już podczas instalacji wystąpił bardzo dziwny komunikat: “Za mało pamięci wirtualnej…” Pomimo tego instalacja zakończyła się prawidłowo i wszystkie programy działają.
Podczas pracy w systemie WindowsXP pojawiał się sporadycznie komunikat o zbyt małej pamięci wirtualnej, więc zwiększyłem ją do rozmiaru 382 (początkowy)-764 (maksymalny) MB.
Moja konfiguracja komputera: AMD ATHLON XP 2500+. 1.84 GHz, 256 MB RAM, dysk 80 GB podzielony na 4 partycje (wszystkie w FAT32) WinXP SP2 PL. Używam NODa32 i Outposta Firewalla Pro.
Bardzo proszę o podpowiedzi, co zrobić aby więcej nie wystąpiły błędy Explorer.exe.
Pamięć wirtualną ustawia się 1,5 razy ilość pamięci Ram. W twoim wypadku:
256 x 1,5 = 384.
Aby wyeliminować błąd explorer.exe wystarczy naprawa tegoż pliku.
Ustawiasz bootowanie w BIOS-ie z płyty CD.
Wkładasz do napędu płytę XP.
Bootujesz z niej system, aż zobaczysz ekran instalacji.
Będziesz miał tam 3 opcje do wyboru, klikasz napraw bieżącą instalację (w tym celu naciskasz klawisz R ).
Następnie logujesz się do swojej instalacji, zapewne masz jeden system więc klikasz 1 , później wpisujesz hasło administratora(jeśli nie masz klikasz po prostu Enter )
Nie wiem czym może być spowodowany ten błąd. Ale oczywiście ze można podmienić ręcznie plik explorer.exe. Oczywiście musi być ta sama wersja systemu operacyjnego (…)
Podaje plik explorer.exe z mojego systemu Windows XP SP2 :