Explorer.exe - nie uruchamia się wraz z systemem, wirus?


(Bodom18) #1

Witam !

Mam dokładnie takie same problemy i takie same symptomy co założyciel posta "cabis". Robiłem wcześniej skan przez Microsoft Security Essentials (nic nie wykrył). Nie zwlekając zrobiłem skan OTL'em (nie wiem tylko czy prawidłowo go skonfigurowałem bo używam go pierwszy raz - Procesy/Moduły/Usługi/Sterowniki/Rejestr/Rejestr-skan dodatkowy zaznaczyłem "wszystko". Reszta bez zmian).

Bardzo proszę o pomoc.

oto co otrzymałem :

OTL

Extras

przepraszam jeśłi za dużo kodu ale używam OTL pierwszy raz ... nie wiem czy wystarczy "Skanuj" czy "Szybki skan".


(cabis) #2

Możesz zobaczyć [ten temat](http://www.fixitpc.pl/topic/7182-problem-z-explorerexe-nie-uruchamia-sie-wraz-z-systemem-wirus/page p 54087#entry54087) może Cię naprowadzi na rozwiązanie.


(Bodom18) #3

Hej dzięki wielkie ! :slight_smile: pomogło. laptop uruchamia się juz normalnie po wskazówkach ze wskazanego posta. Nie trzeba uruchamiać już explorer.exe ręcznie po starcie.

mam jednak jeszcze jedno pytanie. Generalnie postępowałem dokładnie tak jak jest opisane we wskazanym wątku. Jednak obyło się bez uruchamiania jakiegokolwiek skryptu. Czy to oznacza w takim razie że to paskudztwo wciąż siedzi w kompie ? Wolałbym mieć tą świadomość że komputer został oczyszczony. I nie chciałbym też żeby sytuacja się powtórzyła za 2 dni. Oczywiście nie musi tak być - spekuluje - ale chciałbym doprowadzić sprawę do końca. O ile oczywiście jest w tym momencie taka potrzeba. Nie wiem. Czy ktoś mógłby poradzić lub powiedzieć czy należałoby mimo wszystko uruchomić jakiś skrypt oczyszczający ? W razie czego mogę dosłać jeszcze jeden raport/logi z OTL jeśli jest taka potrzeba. Dzięki !


(cabis) #4

Jeśli Microsoft Security Essentials nic nie wykrył to znaczy że wirusa już nie ma i tamte objawy to tylko bałagan jaki wirus po sobie pozostawił w rejestrze ale możesz dla pewności przeskanować innym antywirusem np. którymś z darmowych dostępnych na dobreprogramy.pl jak AVG, Avast czy Comodo.

Możesz wrzucić nowe logi, ale ktoś inny będzie musiał je sprawdzić bo ja się na tym nie znam.


(Atis) #5

bodom18

  1. "Podpięcia" w dziale Bezpieczeństwo

podpiecia-dziale-bezpieczenstwo-t458165.html

  1. Wszystkie opcje mają być ustawione na Użyj filtrowania :

analiza-dezynfekcja-zestaw-nieingerencyjnych-narzedzi-t485632.html#p3059741