Explorer.exe - niemożliwy poprawny start


(Krissirk000) #1

Witam. Mój problem polega na tym, że po zalogowaniu się do konta, zamiast pulpitu mam czarny ekran i kursor. Ciekawe jest to, że działa wszystko poza pulpitem. Mogę normalnie uruchomić menedżera zadań, a poprzez niego inne programy jak np. firefox. Gdy próbowałem uruchomić w ten sposób proces explorer.exe, ciągle wyrzuca błąd ,The application was unable to start correctly (0xc0000018). Click OK to close the application". Zaskoczyło mnie to o tyle, że poprzednio nic się nie zmieniało, żadnych aktualizacji, zwyczajnie nic.

 

Działam na Windows 8.1 64bit


(Atis) #2

Pobierz Farbar Recovery Scan Tool zgodny z wersją systemu 32-bit lub 64-bit.

Uruchom FRST i kliknij Scan. Pokaż raport FRST i Addition.

Raporty umieść na http://wklej.org/ i podaj link.


(Krissirk000) #3

log: http://wklej.org/id/1428525/

 

zrobiłem też skanowanie SFC : http://wklej.org/id/1428530/


(Atis) #4

Czy celowo dodałeś plik AutoEmpire.bat do autostartu?


(Krissirk000) #5

Owszem, było to jednak dawno i nie zauważyłem problemów.


(Atis) #6

Nie widać nic szkodliwego w logach.

Sprawdź czy problem występuje w trybie awaryjnym:

http://forum.dobreprogramy.pl/tryb-awaryjny-w-windows-8-t434609/

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-8/windows-startup-settings-including-safe-mode


(Krissirk000) #7

W trybie awaryjnym działa. Po zalogowaniu na drugie konto wszystko jest tak jak być powinno. Zapomniałem jeszcze dodać, że zanim pojawi się ekran logowania, przez jakiś czas utrzymuje się czarny ekran i dopiero później ekran logowania.

Zabawne, po sprawdzeniu w trybie awaryjnym postanowiłem jeszcze raz sprawdzić normalnie i o dziwo wszystko działa.

Dobra, nie wiem o co chodziło, ale problem już nie wystąpił, więc można zamknąć.

Proszę korzystać z przycisku Edytuj , zamiast pisać post pod postem.

rgabrysiak