Explorer - nie otwierają się katalogi/dyski , brak nazw

Witam.

Mam czasem problem z explorerem.

Polega on na tym, że nie można otworzyć żadnego pliku/katalogu oraz wejść w żaden dysk ( hdd czy pendrive )

Nie ma też podpisów pod plikami/katalogami/dyskami czyli na przykładzie pulpitu : jest pulpit z samymi ikonami bez podpisów w które nie mozna wejść ( pasem menu jest, skróty na nim umieszczone działają ).

Aplikacje już uruchiome przedtem działają ok.

Równocześnie foldery obrazy/muzyka/wideo/dokumenty dostepne z menu start robią się puste czyli po kliknięciu w start/wideo nic tam nie ma ( a na prawdę jest )

Równocześnie również wyszukiwanie programów i plików z menu start.

Dzieje się to czasem, nie jest tak cały czas.

Sam explorer tez czasem nie wystartuje z windows, ale zdarzyło mi się to tylko dwa razy do tej pory.

Komp podczas tych problemów działa normalnie, nie wyskakują błędy, nie grzeje się, raz akurat miałem odpalonego hijacka podczas tej zwiechy - brak było jakiś podejrzanych procesów.

Skanowane esetem, mbamem, drwebem, tdsskiller - zero infeksji

Logi z otl wrzuciłem na inne forum ( bo tu sie nie doczekałem :roll: ) , sprawdzili, orzekli że nic tam nie ma i przyczyna inna.

Własnie, jaka ?

Start - Programy -> Akcesoria -> Wiersz poleceń > Prowoklik Uruchom jako administrator wpisz komendę sfc /scannow Enter

Żadnych błędów.

A problem trwa nadal …

Poza tym jeszcze czasem przy wejściu w personalizuj z ppm z pulpitu wyskakuje błąd " nieznany błąd" :?

To laptop ASUS?

Co pokazuje Podgląd zdarzeń?

Tak, asus.

Hmm co pokazuje.

Jest tego trochę.

Najwięcej jest błędów ze żródła SidebySide

Nazwa dziennika:Application

Źródło: SideBySide

Opis:

Nie można wygenerować kontekstu aktywacji dla “C:\Windows\WinSxS\amd64_microsoft.vc80.mfc_1fc8b3b9a1e18e3b_8.0.50727.4053_none_8444db7d32915e4c\MFC80U.DLL”. Nie można odnaleźć zestawu zależnego Microsoft.VC80.MFCLOC,processorArchitecture=“amd64”,publicKeyToken=“1fc8b3b9a1e18e3b”,type=“win32”,version=“8.0.50608.0”. Użyj narzędzia sxstrace.exe, aby uzyskać szczegółową diagnozę.

Jakieś tam jeszcze sieciowe, mało istotne bo z siecią nic się nie dzieje.

Jest też explorer.

Nazwa dziennika:Application

Źródło: Application Error

Data: 2013-08-10 18:04:03

Identyfikator zdarzenia:1000

Kategoria zadania:(100)

Poziom: Błędy

Komputer: SlxComp

Opis:

Nazwa aplikacji powodującej błąd: Explorer.EXE, wersja: 6.1.7601.17567, sygnatura czasowa: 0x4d672ee4

Nazwa modułu powodującego błąd: PROPSYS.dll, wersja: 7.0.7601.17514, sygnatura czasowa: 0x4ce7c94a

Kod wyjątku: 0xc0000005

Przesunięcie błędu: 0x00000000000019bf

Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x7ac

Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01ce95df5be66ae0

Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Windows\Explorer.EXE

Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Windows\system32\PROPSYS.dll

Identyfikator raportu: 79c07cf0-01d6-11e3-a582-cd450dbfa2ff

Kod XML zdarzenia:

1000

2

100

0x80000000000000

31126

Application

SlxComp

Explorer.EXE

6.1.7601.17567

4d672ee4

PROPSYS.dll

7.0.7601.17514

4ce7c94a

c0000005

00000000000019bf

7ac

01ce95df5be66ae0

C:\Windows\Explorer.EXE

C:\Windows\system32\PROPSYS.dll

79c07cf0-01d6-11e3-a582-cd450dbfa2ff

Odinstaluj ASUS WebStorage

Hmm , problem w tym ze ja nie mam czegos takiego w ogóle zainstalowanego. Wywaliłem wszystkie “ulepszacze” od asusa, to jest jak sie nie myle jakas usługa dysku sieciowego, na pewno nie mam czegos takiego.

Masz problem z PROPSYS.dll, spróbuj wgrać go na nowo z płyty z systemem.

http://www.fixitpc.pl/topic/1235-ekstra … ych-z-dvd/

Wgrałem - nic nie dało

Ten propsys odwoływał sie do lokalizacji, z tego co wykminiłem z logów Microsoft C++ 2005, który miałem zainstalowany w wersji 32bit tylko.

Usunąłem wszytsko, poinstalowałem od 2005 do 2010 x86 i x64 - nic nie dało.

Teraz znów rozkmniłem że nie mam zainstalowanego żadnego frameworka ( poza chyba 2., który musi być gdzieś wbudowany bo cały czas pozostaje w usługach ).

Pobrałem 4.0 - nie da sei zainstalowac, błąd krytyczny :evil:

Wuniucvhałem coś w temacie, użyłem jakiegoś fixa - nic nie dało, drugi sposób naprawy od microsoftu nie pomaga, bo w lokalizacji gdzie framework miałby być to go tam nie ma, tak więc nie mogę żadnego zainstalować, niżej 3,5 tez nie wchodzi.

A ex jak się wieszał, tak się wiesza …

Proponuję format. Jak nie możesz sformatować zrób instalację nakładkową. Chyba będzie to najlepsze rozwiązanie.

Nie obraź się mrFreeze ale sam się sformatuj, z całym szacunkiem :wink:

Format to ostateczność, walczymy do upadłego :smiley:

Spoko ja nie z tych :slight_smile: dlatego proponowałem też instalację nakładkową a jak chcesz walcz choć wiem z doświadczenia, że najszybszym i najskuteczniejszym sposobem jest format zobacz ile czasu już się z tym męczysz.

Może być zbyt dużo nieprawidłowych ścieżek dostępu. Czasem tak się skumulują, że wywalają błędy i powodują nieprawidłowe działanie explorera. Radziłbym zrobić dwie rzeczy. Pierwsze, to pobrać, choć na raz i zastosować bezpieczny JetClean. http://www.dobreprogramy.pl/JetClean,Pr … 30357.html Drugie, to pobrać na pulpit i uruchomić RogueKiller jako administrator http://www.dobreprogramy.pl/RogueKiller … 39028.html Pierwszy wyczyści zbędne ścieżki, a użycie drugiego z opcji skanuj, potem usuń i naprawy skrótów, przywraca domyślne ścieżki systemowe. Backup i logi zostawi na pulpicie. Po RogueK zrób restart. Gdy ponaprawia się, to będzie dobrze. W razie czego daj loga z usuwania przez Rogue.

Coś tma usunęło/wykryło/zdziałało :smiley:

Log - http://wklej.org/id/1108180/

Dałeś loga ze skanowania. Brak loga z usuwania, ale gdy tą opcję uruchamiałeś, to w porządku. Możesz pousuwać wszystko po roguekillerze. Często jest nowa wersja i dla potrzeby pobiera się aktualną. Dla Twojego spokoju takie skanowanie Malwarebytesem Antimalware (przy instalacji odznaczyć okres próbny), ma sens. Pobierz adwcleanera i użyj z opcji z opcji usuwanie. Gdy będzie czysto, to możesz być już spokojny.

Pozdrawiam.

http://www.dobreprogramy.pl/RefreshPC,Program,Windows,42048.html

Tego nie uzyję :slight_smile: dość się nakonfigurowałem usług i ustawień żeby to teraz resetować …

Logi z rouge i adw

http://wklej.org/id/1108649/

Wszytsko w jednym żeby nie robić kilku wklejek.

Na moje oko nic tam nie ma :smiley:

MBama uzywamna codzień :wink: jaki i również Ccleanera i revo unin.

Dodane 16.08.2013 (Pt) 12:32

Niestety dalej to samo.

Przed chwilą znów explorer przyśfirował :frowning: w podglądzie zdarzń nie ma zapisanego żadnego błęddu.