Explorer się wyłącza


(Wladek1712) #1

Mam taki problem.Gdy włączę XP proces explorer.exe co chwila wyłącza się i włącza.Ginie mi cały pulpit aż w końcu proces ponownie się nie uruchamia i muszę go włączyć ręcznie.Co jest grane?To dosyć dziwny objaw.Znam się trochę na kompach ale to widzę pierwszy raz.


(goomish) #2

Instalowałeś ostatnio jakiś program dodający rozszerzenie powłoki (element w menu kontekstowym)? Kodeki (kodek-packi), programiki wyświetlające miniaturki obrazków w menu kontekstowym, program do pakowania (kompresji) plików, itp, itd...

Druga dość powszechna przyczyna - zarobaczenie. Sprawdzałeś, czy komputer jest "czysty", wolny od wirusów i innego badziewia tego typu?


(Wladek1712) #3

Nie.Jedynie wyłączyłem obsługę kompresji w Xp.Zaistalowałem jakiś program optymalizujący Xp jednak nie wprowadzałem przez niego żadnych zmian.Po jego instalacji system zaczął wariować.

Złączono Posta : 04.12.2007 (Wto) 10:49

A faktycznie ten program dodał coś do powłoki ale po jego deinst. ten wpis jest nadal.Jak go usunać?Skanowałem Pandą znalazł jakiegoś Virtumonde czy cóś.


(goomish) #4

Noż kurde blaszka... :slight_smile:

Nie ma takiego programu JAKIŚ. Jak się ten program nazywał?!

P.S. Przywracanie systemu (do stanu sprzed instalacji programu "jakiś") wykonałeś?

Jeśli z jakichś powodów nie możesz przywrócić systemu:

  1. Pobierz program autoruns i pokaż co masz na zakładce Explorer

  2. Wklej standardowe logi


(Wladek1712) #5

LOG Z Auto Runs

  • HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\Wds\rdpwd\StartupPrograms

(goomish) #6

Hehehe... zapomniałem napisać, żebyś w Autoruns wyłączył pokazywanie wpisów firmy Microsoft. W rezultacie o mało nie zafloodowałeś forum :slight_smile:

Przyglądając się logowi nie widać nic niepokojącego, oprócz tej linijki:

Google twierdzi, że masz (albo miałeś ale nie został dokładnie usunięty) trojana Trojan.Download.Revird. Swoją drogą... szkodnik stary jak świat a program antywirusowy nie potrafi sobie z nim skutecznie poradzić. Hmm...

Przyszło mi teraz na myśl, że być może plik explorer.exe jest uszkodzony. Przywróć go z płyty instalacyjnej albo z dllcache lub servicepack files jeżeli doinstalowywałeś SP a nie miałeś go zintegrowanego z instalką.

P.S. Przy okazji. Zauwazyłem też wpis

Nie jest on szkodliwy i na pewno nie to jest powodem wywalania się exploratora ale jest niepotrzebny. Możesz go usunąć.


(system) #7

No nie jest tak czysto

A i tak nie wiem, czy to już wszystko.

Wykonaj logi z HijackThis i ComboFix.


(goomish) #8

Heh, faktycznie. Wrzuciłem te nazwy w google i ponieważ "wyrzuciło" wyniki na forum jakiegoś antywirusa, myślałem że to składniki tego programu :slight_smile:

Dzięki za sprostowanie, a mój krajan niech się bierze do roboty i czyści system :smiley:


(AQX) #9

Siemka...ma tez taki problem...przyznam ze instalowalem Kodeki dokladnie to K-Lite Codec Pack,a wczesniej przed tym instalowalem biblioteki Windows....ale raczej explorer zaczal sie wylaczac po kodekach...


(Chaker Osiedlowy) #10

Zrób to samo co jest podane parę postów wyżej:

Można to zrobić z poziomu Konsoli odzyskiwania (z płyty CD Windows), wpisujesz wtedy:

EXPAND X:\I386\EXPLORER.EX_ Y:\WINDOWS\EXPLORER.EXE

gdzie X: to napęd CD a Y: to dysk z Windows (najczęściej C:)

Albo skorzystaj z przywracania systemu. Jak chcesz to możesz również podać loga :slight_smile:


(AQX) #11

Przywracanie systemu cos sie mi nie udaje...pisze ciagle Przywracanie nie kompletne...a dr watson dziala...nie usunolem go...wiec nie wiem co mam robic...zeby mi sie explorer nie wylaczal...gdzies widzialem komendy ktore mozna wpisac do URUCHOM...ale nie pamietam jakie...moglibyscie podac?? Mam windowsa XP z SP2...

i z goryy dzieki


(AQX) #12

A jakby tak odinstalowac kodeki...pomogloby to cos??