Kilka dni temu padł mi jeden z dwóch dysków na D-Link NAS-325 w konfiguracji RAID 1. Kupiłem podobny dysk i szczęśliwy odpaliłem panel admina na nasie by przywrócić jego działanie. Kilka kliknięć, 3 godziny synchronizowania… i gleba, na nasie leżą pliki i foldery z datą wrzesień 2015 lub starsze… wszystkie nowsze zniknęły. I pytanie czy jest jakieś oprogramowanie, tak by wyjmując jeden z dysków, ten starszy i wsadzając go do komputera z np. Ubuntu (mam też z Win7) odzyskać kilka folderów i plików? Z tego co się zorientowałem, to jest na nim partycja Ext4. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Z tych kilku zdań możecie wywnioskować, że w temacie linuksa jestem zielony… moja wiedza to kończy się na odpaleniu consoli czy montowaniu dysku, więc najlepiej jakby dało radę czymś z GUI.
Co oznacza że padł.
Podłącz działający dysk do komputera i sprawdź czy coś pokaże.
Zasadniczo jeśli był sprzętowy RAID-1 to po podpięciu powinieneś widzieć normalny dysk.
Co oznacza że padł.
w panelu admina NAS’a wywaliło komunikat, że dysk jest uszkodzony prawy dysk i nie pokazuje plików. Po wyjęciu dysku prawego i podpięciu do PC i próbie odczytu programem DiskInternals Linux Reader tej partycji z danymi wywala błąd (nie otwiera jej). Na drugim lewym, nieuszkodzonym dysk po pod podpięciu pod PC i mogę odczytywać pliki, ale nie ma już plików nowszych utworzonych po 09.2015. Nowsze pliki na tym dysku wykasował NAS kiedy zrobiłem odnowienie macierzy RAID1. Gdybym wiedział, że NAS po odnowieniu macierzy skasuje nowsze pliki, to bym wcześniej sobie je skopiował.
Czy jest jakiś program typu “Unerase” z jakimś GUI pod Linuxa lub pod Win do poartycji Ext4?