Czy ktoś miał już do czynienia z tym [ciach]?
Wczoraj kolega “komputerowiec” pomagał mi w rozwiązaniu kilku problemów, w zamian zostawiając tego oto niesympatycznego szpiega.
Usuwałam już wiele podobnych nieproszonych gości, z tym jednak poradzić sobie nie mogę (jestem wyczulona na “bonusy” do darmowego oprogramowania i kolegę też chciałam wyczulić, ale chyba potraktował to jako babską histerię… ).
Informacji w goole zbyt wielu nie ma, a wszelkie “jak usunąć” odsyła do stronki
http://www.remove-pcvirus.com/pl/usun-ezdownloader/
która od razu wydaje się być podejrzana. Nie mając nic do stracenia (pewnie i tak czeka mnie format /komp kupiony trzy dni temu) -zainstalowałam go. Oczywiście po przeskanowaniu i wykryciu miliona zagrożeń odsyła do rubryk gotowych na numer karty kredytowej, nic w tym zaskakującego, gdyby nie fakt, że tzw. SpyHunter4 także usunąć się nie da (przez Panel Sterowania, przez CCleanera - po kliknięciu “odinstaluj” i potwierdzeniu, pojawia się reklama, której potwierdzenie zamknięcia, zamyka także “odinstalator”).
Dodam tylko, że pisanie komentarzy na tej stronie nie działa, więc ostrzeżenie przed oszustwem nie jest możliwe.
No i teraz pytanie; jak pozbyć się nieproszonych gości? (EZD Dowloader oraz jego kompana SpyHuntera4)
EZD Downloader nie figuruje na listach programów do odinstalowania.
Co nie pomogło:
reset wszystkich przeglądarek
czyszczenie CCleanerem (także rejestru)
(system win7)
Dziękuję z góry. Przy okazji chcętnie się dowiem co to za badziew.