F@st 800 na Mandrivie


(Kurzun) #1

w zaden sposob nie moge zainstalowac Neostrady na tym modemie pod MAndriva. Korzystalem juz z porad z neo.waw.pl i innych. Macie jakies pomysly?? thx


#2

Tak. Wykorzystać sterowniki które są zawarte na płytach z Mandrivą. Nie spotkałem się jeszcze z dystrybucja w której instalacja tego modemu byłaby tak prosta jak w Mandrivie.


(adam9870) #3

Przecież tu jest wszystko ładnie wytłumaczone:

http://www.neo.waw.pl/pliki/mandriva800.html

Napisz z czym masz w tym poradniu problem :wink:


(Mordor99) #4

Instalacja nesotrady i Sagem'a F@st800 jest banalna. Robisz tak:

Centrum sterowania Mandriva Linux -> Sieć i internet -> Konfiguracja nowego interfejsu sieciowego.

Następnie wybierasz Połączenie ADSL, Urządzenie sieciowe wybierasz Sagem, wybierasz dostawce. W następnym oknie zostaw domyślnie zaznaczoną opcje. W kolejnym w pisujesz konto i hasło (czytałem, że mając Linuksa trzeba neostrade najpier zarejestrować na Windzie; pewnie tak zrobiłeś). Potem dajesz dalej i kreator prosi o włożenie płytki. Po włożeniu instaluje sterowniki i zadaje trzy pytania:

  • czy zwykły użytkownik będzie mógł uruchamiać neostrade

  • czy neostrada ma startować w czasie rozruchu komputera

  • czy chcesz w tej chwili podłączyć się pod neostrade (tutaj wybierz NIE)

Po tym etapie włącz konsole. Poleceniem su zaloguj sie na konto root'a. Wpisz eagleconfig i postępuj z poleceniami. Na koniec uruchom ponownie komputer.

P.S. Ja tak robiłem i zadziałało.


(Czarno to widzę...) #5

Bo nie widziałeś

emerge eagle-usb

:slight_smile:


(Kurzun) #6

Zrobilem wszystko tak mimo to nie dziala;/


(aero) #7

To jednak musisz robić coś źle, ja neo na sagemie odpalaem kilkaset razy i wszystko działało ok, zastosuj sie jeszcze do mojego opisu instalacji sagema na mandrivie :

http://community.mandriva.pl/index.php? ... mitstart=6


(Kurzun) #8

A mam pytanko jak tam na stronie neo.waw.pl juz robi w konsoli i przejdzie przez te wszystkie pytania to zapala mu sie jakies komunikaty i obok OK a u mnie ze nie ma takiego pliku lub folderu;/

Złączono Posta : 26.02.2006 (Nie) 17:18

Lampki na Modemie sie swieca.tylko przy komendzie eagleconfig nie ma tak jak w poradniku, jak odpowiem na pytania to jest cos ze nie ma foledru ani pliku czy cos takiego mimo to pisze ze zakoknczono powodzeniem. Polacze sie niby juz powinno grac ale nie odpala zadnej strony;/ Wyczytalem gdzies ze trzzeba wgrac stery eagle USb tylko ze nie wiem jak je zainstalowaac i skad pobrac wiec prosze o pomoc.


(Kpc21) #9

można napisać nazwe i hasło rejestracja@neostrada.pl, wejść w Firefoksie albo Konequerorze na rejestracja.neostrada.pl i się zarejestrować, potem wpisać już nazwę i hasło uzyskane przy rejestracji (nazwa i hasło rejestracja@neostrada.pl pozwalają wejść tylko na stronę rejestracja.neostrada.pl)


(Kurzun) #10

Ale zes dal porade;] napisalem ze robilem wszystko i nic bo net w ogole nie dziala.

Złączono Posta : 26.02.2006 (Nie) 18:16

A moze to byc spowodowane ze mam jescze nieuzywana karte sieciowa wlozona w kompie ??


(aero) #11

wyłącz ją w biosie, zdarzały się właśnie takie przypadki, że sieciówka przeszkadzała


(Archangel Ks) #12

hej AmD i jak udało Ci się zainstalować neo z Sagemem f@st 800 na mandriva 2006, bo mam taki sam problem , jak mozesz to podeślij jakiś wskazówki , ja też postpuję zgodnie z tym co było napisane wczesniej ale potem burzy mi sie sysyem o własnie ten brakujący plik lub katalog, jaśli ktoś może to prosze o powmoc.


(Misterdam) #13

Sprawdźcie jakie macie zainstalowane jądro :!:

Widziałem kiedyś podobny problem i pomogła zmiana jądra z "jądra do 1 Gb" na "jądro od 1Gb do 4Gb"

Może użyłem nieprcyzyjnych określeń, ale jak wejdziecie do panelu zarządzania pakietami to zobaczycie o co mi chodzi.