Fabryczny W10 - Przeniesienie na SSD

Witam, 

Kupiłem laptop z dyskiem hybrydowym i zainstalowanym na nim Windows 10. Od razu kupiłem dysk SSD.

Wiem, że można to zrobić za pomocą adaptera SATA > USB i programem, ale ja chciałbym zainstalować czysty system na SSD. Jak wykonać to poprawnie? Mam na myśli pobranie W10 z internetu, utworzenie bootowalnego pendrive i wprowadzenie poprzedniego klucza. Czy to pójdzie? 

Z góry dzięki :smiley:

Chcesz zainstalować Windows 10 na czysto. Tu masz poradnik https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 System miałeś już zainstalowany i aktywowany. W związku z tym nie musisz wpisywać klucza licencji. Przy instalacji etap ten pomiń. System aktywuje się sam.

Jak się okazało, bootowalna instalka nie widzi mojego ssd. Prosi o sterowniki do zarzadznia pamięcią masową. Znalazlem informację o tym, że trzeba dodac partycje wielkosci calego dysku. Probowalem Gparted na boocie ale chyba pobralem nie tą wersję oprogramowania. Spróbuję jutro. Dam znac.

Wydaje mi się, że nowy dysk SSD musi być zainicjowany. Jeżeli masz adapter/obudowę do dysku zewnętrznego, podłącz go do kompa, wejdź w Zarządzanie dyskami w starym Win10 i tam powinien być widoczny. Przy próbie formatowania wyskoczy info o konieczności inicjacji. Po tym dysk powinien pojawić się w Mój Komputer, a instalator Win10 powinien też wykryć dysk. Wtedy dzielisz sobie SSD na partycje jak Ci pasuje.

Niestety nie pomogło. Wydzieliłem partycje mimo to instalator wciąż go nie widzi. W uefi widnieje normalnie. "Nie znaleźliśmy żadnych dysków. Kliknij ZAŁADUJ STEROWNIK, aby dostarczyć sterownik magazynu.

Nie wiem czy problem w uefi czy w tablicy partycji ale może warto spróbować konwersji z MBR na GPT. Proponowałbym pobrać jeszcze raz instalkę przez MCT http://download.microsoft.com/download/1/C/4/1C41BC6B-F8AB-403B-B04E-C96ED6047488/MediaCreationTool.exe możliwe, że system się źle pobrał. Jak nie będzie poprawy spróbuj innego pena lub jak masz usb2.0 i 3.0 to instalacji z usb 2.0

Podłączyłem ssd do komputera pc. Wykrył go, zainicjowałem i sformatowałem. Zrobiłem partycje i teraz gdy pełny entuzjazmu włożyłem do laptopa, wciąż to samo. Nie widzi nic! 

Spróbuj jak napisałem wyżej.

Pobrałem nową instalkę, zmieniłem na gpt i dalej go nie widzi. Dodam znów, że w uefi jest widoczny, na wyborze boota też jest widoczny ale w instalatorze nie.

P!otr3k, na forum używamy polskich liter diakrytycznych (ą, ć, ę, ń i tak dalej). Proszę - korzystając z przycisku Edytuj (na dole każdego posta po lewej stronie) - wyedytować swoje posty w tym temacie. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Poszukaj w uefi jakiś opcji secure boot, boot mode albo wrzuć fotki z uefi.

Znalazłem takie opcje. Secure Boot - Disabled/Enabled, a Boot Mode - UEFI/ Legacy Mode.

Secure boot na disabled, boot mode na legacy. Zobacz czy wtedy ruszy instalacja. Oczywiście nie muszę mówić, że po zmianie zatwierdź zmiany opuszczając UEFI.

Secure boot na disabled, boot mode na legacy. Zobacz czy wtedy ruszy instalacja. Oczywiście nie muszę mówić, że po zmianie zatwierdź zmiany opuszczając UEFI.

I możesz pomarzyć o systemie na GPT i z UEFI.

Jeśli media creation tool nie działa to spróbuj rufusem z zaznaczona opcja uefi, problem jest raczej po stronie pendriva.

Niestety to nie wina pendrive. Kupilem nowego, zrobiłem bootowalny z GPARTED, ale ten sam problem, Gparted go nawet nie zauważa… Oddałem laptop razem z tym SSD do serwisu, powiedzieli jasno, że SSD wadliwy bo sprawdzali go na wszystkich PCtach i laptopach i na żadnym nie da się puścić instalatora na czysty SSD mimo inicjowania i formatowania. 

A sprawdziłeś czy widoczny jest pod Linuksem to znaczy czy da się go sformatować, kopiować pliki itd?

Kopiować na Linuxie czy każdym systemie? Na Win 7, 8, 8.1 i 10 do których był podpinany jako dodatkowy dysk spisywał się świetnie! Pod linuxa go nie podpinałem.

Może napisz jaki to dysk oraz model tego laptopa. Jeszcze pytanie czy tego ssd-ka podmieniasz z tą hybrydą czy montujesz w miejsce cdromu?